Shutterstock

Nieuws Faunaschade

Vangen en doden van wilde ganzen blijft toegestaan

22 Juli 2021 - 4 reacties

Het vangen en doden van in het wild levende ganzen blijft toegestaan. Stichting Aninmal Rights vroeg op grond van Europese dierenwelzijnsnormen, minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit handhavend op te treden tegen een bedrijf dat met een provinciale ontheffing ganzen vangt en doodt.

De ganzen worden in een vangkooi gedreven en daarna in een trailer vergast. Volgens Animal Rights is daarbij sprake van een diergeneeskundige handeling waarop de Europese dierenwelzijnsnormen van toepassing zijn. De minister stelt echter dat deze wetgeving niet van toepassing is, omdat deze niet geldt voor de jacht.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven gaat mee in de redenatie van de minister. Het vangen van de wilde ganzen uit de natuur staat op één lijn met de jacht vanwege de korte tijd die de dieren in de vangkooi verblijven en het doel van het doden. Om die reden zijn de ganzen geen door het bedrijf gehouden dieren en zijn de voorschriften uit de Wet dieren niet van toepassing.

Veel schade
Ganzen zijn veruit de grootste veroorzakers van schade aan landbouwgewassen. Uit gegevens van BIJ12 (de uitvoeringsorganisatie voor onder meer faunazaken van de provincies) blijkt dat over 2020 €31,6 miljoen aan tegemoetkomingen in schade is uitgekeerd. Van dat bedrag heeft 90% betrekking op schades veroorzaakt door ganzen aan grasland. Het werkelijke schadebedrag ligt waarschijnlijk hoger omdat lang niet alle schades gemeld worden.

boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Henk. 23 Juli 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10893380/vangen-en-doden-van-wilde-ganzen-blijft-toegestaan]Vangen en doden van wilde ganzen blijft toegestaan[/url]
**Mensen alstublieft, maak zoveel ganzen af als mogelijk.!! Met alle mogelijke wapens zijn geoorlooft.!
tijdbom 25 Juli 2021
Inderdaad zoveel als mogelijk opruimen. Wat het ergste is, ze keren de schade niet uit,want het is een tegemoetkoming in de schade.
Eerst al een eigen risico van€250,- ongelijk gewas,droogkosten,soms ook doodspuiten van gewas en onkruid,meer gewasbeschermingsm.2 wassigheid,mindere kiemkracht in graszaad,extra schoningskosten uitwerpselen,minder bijgewas,langer drogen,ergernis verjagen verplicht te bejagen,eerst mag het niet en dan Moet het. Lto doet er ook niets aan. Hier €300,- meldingskosten,die men na half jaar terug krijgt. Waardeloze toestand in alle opzichten.
gerard 25 Juli 2021
het probleem is dat die ganzen zo veel eieren liggen soms wel 15
zelf verjaag ik ze want van bij12 daar wordt ik strot misselijk van
tijdbom 25 Juli 2021
BIJ12 is het logste lichaam wat je kunt bedenken. 1 goede,die is zelf ook jager,maar de rest?? Ze begrijpen,of ze verstaan u niet. Meerdere soorten ganzen zouden afgeschoten moeten kunnen worden.
De grondbeheerders in de foerageer gebieden zouden ook een Ha compensatie er bij moeten krijgen,alleen al voor het extra werk wat we er aan hebben.Het melden op zich is al een probleem,toch zeker als je niet handig met de computer bent. Omdat LTO weinig of niets doet,ben ik overwegende mijn lidmaatschap te beeindigen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief