Shutterstock

Nieuws Belangenbehartiging

Provincies NMV dragen interim-bestuur voor

4 September 2021 - Klaas van der Horst

Nu het dagelijks bestuur van de NMV weg is, moet het landelijk bestuur vóór 1 december een interim-top voordragen. De komende weken steken daarvoor meer dan 20 bestuurders de koppen bij elkaar.

Het is aan het landelijk bestuur om met een lijstje kandidaten te komen en een voorkeursselectie te maken. Een belangrijke vraag op de achtergrond zal daarbij zijn hoe onafhankelijk nieuwe NMV-bestuurders moeten zijn. Dit viel de afgelopen dagen regelmatig te horen onder NMV-leden. Het was ook een vraag die meespeelde in de bestuurscrisis binnen de organisatie.

Een datum voor een nieuwe algemene ledenvergadering (ALV) is er nog niet. Waarschijnlijk zal die ergens eind november plaatsvinden. Tot die tijd moet ook worden gewacht op een besluit over een statutenwijziging, waarbij onderscheid wordt aangebracht tussen gewone leden en btw-plichtige leden. Als er zo'n onderscheid bestaat, kan btw worden teruggevraagd bij de Belastingdienst.

Daar kan de NMV zelf baat bij hebben, maar vooral ZuivelNL hoopt daarvan te profiteren. Op jaarbasis zou dat volgens deze organisatie ruim €1 miljoen verschil kunnen maken; geld dat volgens voorzitter Schimmel goed besteed kan worden aan allerlei projecten.  

De NMV is overigens niet de enige dragende organisatie van ZuivelNL die de statuten nog niet klaar heeft voor het terugvragen van btw. LTO Nederland heeft op landelijk niveau de statuten wel al aangepast, maar bij de regionale organisaties, zoals de ZLTO, moet nog het een en ander gebeuren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.

Meer over

NMV
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden