EQRoy / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Fonterra zit veel beter in vel na grote reorganisatie

23 September 2021 - Klaas van der Horst

Het Nieuw-Zeelandse Fonterra plukt nog steeds de vruchten van de grootscheepse reorganisatie, die ruim 3 jaar terug is doorgevoerd. De winst is weer hoger dan vorig jaar en de melkprijs bereikte het hoogste punt sinds 2016. Alles ondanks corona.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De leden in Nieuw-Zeeland beurden een totale melkprijs van NZ $7,76 per kilo Milk Solids, wat omgerekend uitkomt op een bedrag van €35,42 per 100 kilo melk. Een topprijs voor Nieuw-Zeelandse begrippen, en lang niet ontvangen.

FTMelkprjs
De Melkprijs van Fonterra in NZ dollars per kilo vet- en eiwit.

Recordexport
De goede prijs is het gevolg van een sterke vraag naar zuivelproducten. Vooral vanuit China, maar ook de rest van Azië. De melkproductie leek volgens sommige bronnen iets achter te blijven, maar toch kwam de totale melkproductie bij Fonterra uit op 17,1 miljard liter, 200 miljoen liter meer dan in het jaar ervoor. Er werd bovendien een recordhoeveelheid van 2,9 miljoen ton zuivel geëxporteerd, ondanks de coronapandemie.

Tankwagen
Vorig boekjaar ging een recordhoeveelheid Nieuw-Zeelandse melk de grens over.

Ondertussen ging Fonterra gestaag door met het versterken van de onderneming. De last van financiële verplichtingen werd met €525 miljoen teruggebracht naar zo'n €2,9 miljard, ofwel 35,5% van het balanstotaal. De Chinese melkveebedrijven en het aandeel in Beingmate werden gunstiger verkocht dan eerst verwacht.

Afstoting Chileense activiteiten
De volgende stap is de afstoting van de zuivelactiviteiten in Chili. Daarnaast wordt een gedeeltelijke verkoop overwogen van het belang in de Australische activiteiten. In Nieuw-Zeeland wordt gewerkt aan een andere kapitaalsstructuur van de coöperatie, maar toch zal daar het bedrijf 'stevig in boerenhanden' blijven, verzekeren CEO Miles Hurrell en voorzitter Peter McBride.

McBride
Voorzitter van Fonterra Peter McBride.

Net als veel andere zuivelbedrijven moet Fonterra nog hard werken aan verduurzaming. Veel fabrieken zijn nog steenkool gestookt en moeten over naar een andere energiebron. Daarmee zal de CO2-uitstoot flink afnemen Ook wordt veel energie en geld gestoken in een gezonder en klimaatvriendelijker productaanbod. Fonterra wil jaarlijks een kleine €100 miljoen steken in onderzoek en vernieuwing. Daarvan gaat €36 miljoen in de ontwikkeling van voeding voor een gezonde leefstijl.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden