Shutterstock

Nieuws Melkveehouderij

'Eén mondiale maatstaf klimaatbelasting nodig'

27 September 2021

Het vinden van maatstaf voor de klimaatbelasting door de melkveehouderij, die als beste over de hele wereld kan worden gebruikt, is zinvol maar ook nog een hele klus. Dit was een kernpunt in de inaugurele rede van Robert Baars als lector bij Hogeschool Van Hall in Leeuwarden. Hij maakte zijn punt op het symposium Climate Smart Dairy Value Chains.

Baars ziet ongerijmdheden in hoe bijvoorbeeld in Nederland de klimaatlast door de melkveehouderij wordt gemeten, met een maatstaf voor CO2 per kilo melkproductie en een maatstaf voor stikstof per hectare. Hij zou het liefst zien dat de CO2-uitstoot bij melkproductie eveneens zou worden uitgedrukt in volume per hectare.

melkprodNL

Eenduidiger en eerlijker
Zo'n maatstaf is eenduidiger en eerlijker, suggereert Baars. Het zou volgens hem ook meer recht doen aan de omstandigheden in bijvoorbeeld Afrika. Daar vindt ook melkproductie plaats, maar die geldt volgens de nu gehanteerde maatstaven als zeer inefficiënt. Om een kilo melk te produceren in Afrika, wordt daar een relatief grote hoeveelheid CO2 uitgestoten. In ieder geval veel meer dan in Europa. Per hectare land is de CO2-uitstoot in Afrika echter laag, terwijl de CO2-uitstoot van de melkproductie per hectare land in Europa juist behoorlijk hoog is.

De vraag is voor Baars met welke maatstaf en welke soort melkproductie het klimaat over de hele wereld het meest gediend is.

boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Ook de oliemarkt doet aan Black Friday

Analyse Energie

Ook de oliemarkt doet aan Black Friday

Oost-Europa overtreft melkveehouderij Nederland

Inside Melk

Oost-Europa overtreft melkveehouderij Nederland

Wie in Nederland mag vervuilen en waarom?

Opinie Petra Berkhout en Dick Veerman

Wie in Nederland mag vervuilen en waarom?

CO2-tekort in VK loopt met een sisser af

Nieuws Voedselproductie

CO2-tekort in VK loopt met een sisser af

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief