Shutterstock

Inside DCA Melkvee Index

Opbrengsten melk stijgen net iets harder dan kosten

11 Oktober 2021 - Stef Wissink

De DCA Melkvee index, rendementsbarometer voor de melkveehouderij, steeg de afgelopen maand naar het hoogste niveau in ruim drie jaar. Hoewel de kosten op een hoog niveau liggen, stijgen de zuivelprijzen nog een tikkeltje sneller.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De index komt begin oktober uit op een stand van 114,6 punten (100 = tienjarig gemiddelde). Dat is een stijging van bijna 11 punten ten opzichte van het niveau begin september toen de index op een stand van 103,9 punten stond. Snelle stijgingen van onderliggende zuivel noteringen zijn voor het grootste deel verantwoordelijk voor het verbeterde rendement. Hiermee wordt de stijgende lijn die in augustus werd ingezet verder doorgezet.

Boter en poeders duurder
De prijzen van boter en poeders bepalen voor een groot deel de ontwikkeling van de index. Boter werd daarbij in de loop van de maand fors duurder. De prijs steeg van €4030 per ton aanvang september tot €4370 per ton vier weken later. Een stijging van 8,5%. Magere melkpoeder steeg ook in prijs, van €2580 per ton bij aanvang van de maand tot €2740 per ton begin oktober.

Slachtvee ging voor onveranderde prijzen van de hand. Worstkoeien van eerste kwaliteit brachten in Leeuwarden een fractie meer op einde van de maand. De prijs van worstkoeien eerste kwaliteit noteerde in week 40 €2,75 tot €2,95 per kilo.

Kosten stijgen ook
De stijging van de index werd enigszins beperkt door de gestegen kosten voor onder andere veevoer en mestafzet. Standaardbrok A was in september volgens het LEI €0,10 per 100 kilo duurder en kwam daarmee uit op €28,55 per 100 kilo. De gemiddelde prijs voor afzet van rundveedrijfmest lag einde maand op €16,58 per ton. Dat was €1,50 per ton meer dan aan het begin van de maand.

Daar de opmars van de zuivelnoteringen nog niet lijkt gestopt, kan het rendement in de melkveehouderij in oktober verder verbeteren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden