ChameleonsEye / Shutterstock.com

Inside Melk

Opmerkelijke teruggang in melkaanvoer Kiwi's

19 Oktober 2021 - Stef Wissink

De melkproductie in Nieuw-Zeeland komt seizonaal gezien echt op gang in augustus en heeft in deze maand de aanvoer flink zien teruglopen in vergelijking met augustus 2020. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Veehouders in Nieuw Zeeland leverden 1.397.000 ton melk in augustus. dat was 71.000 ton, ofwel 4.8%, minder dan in augustus vorig jaar. In juni en juli lag de aanvoer van melk nog wel wat hoger, dit kan echter niet voorkomen dat de totale melkaanvoer van het seizoen '21/'22 nu enkele procenten achterloopt op vorig jaar. De totale melk aanvoer over het seizoen '21/'22 tot nu toe ligt op 1.936.000 ton. Dat is zo'n 2,42% lager dan over de eerst drie maanden van het seizoen '20/'21. 

Terug naar niveaus enkele jaren terug
De melkproductie ligt daarmee weer op niveaus als in de seizoenen '19/'20 en '18/'19. Toen lagen de melkaanvoeren respectievelijk op 1.394.000 en 1.383.000 ton. De komende maanden zal moeten blijken of er sprake is van een structureel krimpende melkaanvoer.

Na Fonterra zelf stellen ook Amerikanen perspectief bij
In een nieuwe update over de Nieuw-Zeelandse zuivelsector gaat het Amerikaanse ministerie van Landbouw nu uit van een licht krimpende melkproductie over het lopende seizoen. De melkvolumes gaan volgens het ministerie 0,5% terug, dit is in lijn met de meest recente productiecijfers en het iets kleinere aantal koeien in het land.

Afgelopen zomer kwam Nieuw Zeelands grootste zuivelverwerker Fonterra al met een soortgelijke visie. Volgens het coöperatieve concern zijn de jaren van forse groei verleden tijd en zal de melkplas op het huidige niveau blijven staan, of mogelijk licht krimpen. Voornaamste oorzaak is de meer en meer knellende wetgeving voor melkveebedrijven. Deze beperkt voornamelijk de hoeveelheid grond die er voor de melkveehouderij beschikbaar is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden