Shutterstock

Inside melk

Banken Nieuw Zeeland voorzien record-melkprijs

20 Oktober 2021 - Klaas van der Horst

Nieuw-Zeelandse melkveehouders kunnen dit productieseizoen een record-melkprijs tegemoet zien. Een prijs die zelfs hoger ligt dan in het topjaar 2013/2014. Dit verwachten analisten van diverse Nieuw-Zeelandse banken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ze baseren hun verwachtingen op de nog steeds gespannen zuivelmarkt, de resultaten van de jongste GDT-veiling en de nieuwste melkaanvoercijfers, die ruim 4% onder het niveau van vorig jaar liggen.

Het record qua melkprijs ligt nu op NZ $8,40 per kilo droge stof in de melk (Milk Solids), omgerekend naar nu is dat €39,30 per 100 kilo. Deze prijs werd ruim 7 jaar terug betaald.

Fonterra zet voor nu in op een maximale prijs van NZ $8,75 - ofwel €40,90 per 100 kilo. Dat werd tot voor kort wel als de absolute bovenkant van de markt gezien, maar nu stelt de ABS Bank de eigen prognose ook bij naar NZ $8,75 per kilo als verwachte uitbetaalprijs. Eerder noemde de Westpac Bank een te verwachten melkprijs van NZ $8,50 (€39,78 per 100 kilo).

Rabobank terughoudend
Alleen de Rabobank deed niet mee met het afgeven van steeds hogere verwachtingsprijzen. Vorige maand verlaagde de bank de verwachte melkprijs zelfs naar NZ $7,80, ofwel omgerekend €36,50 per 100 kilo. De analisten van deze bank maakten zich zorgen over de grote Chinese voorraden melkpoeder, die wel zouden zijn aangekocht, maar nog niet geconsumeerd. Voor deze maand heeft de Rabobank nog geen nieuwe verwachtingsprijs afgegeven.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden