Shutterstock

Analyse Brokprijzen

Volgen de brokkenprijzen de graanmarkt?

24 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De graanprijzen hebben de afgelopen weken een stapje terug gezet, na de records in de tweede helft van november. Is daar wat van te merken in de brokprijzen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Brok blijft zeer goed aan de prijs en dat verandert deze maand niet, blijkt uitcijfers die Wageningen Economic Research heeft gepubliceerd. Sterker nog; over de hele linie zijn (ondanks correcties op de granenmarkten) de prijzen zelfs nog verder gestegen.

Grootste stijgers bij varkensbrok
Bij de varkensbrokken is babybiggenkorrel het hardste gestegen. De prijs komt voor december uit op €42,60 per 100 kilo. Dat is een plus van maar liefst €1,30 ten opzichte van november. Daarna volgt start/overgangskorrel. Dat product is €1,20 duurder geworden en staat daarmee op €35,20 per 100 kilo. Zeugenbrok dracht en lakto komen deze maand uit op respectievelijk €31,65 per 100 kilo en €36,25 per 100 kilo. Dat is een prijsstijging van €1,05. Vleesvarkensbrok staat op €30,65 per 100 kilo, oftewel een toename van €1,15 vergeleken met een maand geleden.

Ook rundveebrokken zijn duurder geworden, zij het dat de prijsstijging iets minder extreem is dan bij de varkensbrokken. Standaardbrok A en eiwitrijke brok B zijn €0,50 duurder geworden. A brok komt daarmee uit op €29,60 per 100 kilo en eiwitrijke brok B op €31,55 per 100 kilo. Rose klaverbrok en Vleesstierenbrok staan deze maand op €33,55 per 100 kilo en €30,90 per 100 kilo. Dat is €0,65 meer dan een maand terug. Maïskernbrok is €0,70 duurder geworden en komt daarmee uit op €41,15 per 100 kilo.

Prijsdaling lijkt niet waarschijnlijk
De Boerenbusiness Mengvoerprijsindicator voorspelt dat de brokprijzen de komende maanden verder oplopen. Gezien de ontwikkelingen op de granenmarkt kan dat goed kloppen. Na de dip in de tarwe- en maïsprijs in de eerste helft van deze maand, zitten de prijzen de laatste dagen weer in de lift.

De prijzen worden in deze tijd van het jaar vooral bepaald door de oogst in Australië en het weer in Zuid-Amerika, waar soja vol aan de groei is. De omstandigheden zijn op het zuidelijk halfrond tegengesteld. Brazilië kampt met droogte in het groeiseizoen, terwijl de oogst in Australië qua opbrengst goed lijkt te zijn. Kwaliteit is daar een issue, maar dat hoeft voor de voermarkt niet ongunstig te zijn.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden