Shutterstock

Nieuws stikstof

Rechter haalt streep door natuurvergunning Rendac

21 Januari 2022

Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant hebben Rendac in 2020 ten onrechte toestemming gegeven voor uitbreiding in de nabijheid van een Natura 2000-gebied. Daarom is een nieuw besluit nodig. Duidelijk moet worden of de stap niet leidt tot significante verstoringen of meer stikstofuitstoot. Dit heeft de rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch uitgesproken in een zaak die is aangespannen door vier milieu-organisaties, waaronder MOB.

GS gaven de toestemming in 2020 aan Rendac met een nieuwe natuurvergunning. Daarbij mocht Rendac ongebruikte stikstofemissieruimte uit een eerdere vergunning inzetten om bij te bouwen. Met andere woorden: er mocht intern worden gesaldeerd met behulp van latente ruimte die in het verleden toegekend was. De milieu-organisaties tekenden daar beroep tegen aan, met succes.  

Parallel met Amercentrale
In haar uitspraak wijst de rechtbank ook naar een eerdere uitspraak, waarbij ze de natuurvergunning van de Amercentrale vernietigde. Beide vergunningen zijn op dezelfde gronden afgewezen. De rechters wijzen daar fijntjes op: "Daarom ziet de rechtbank in dit geval geen aanleiding om (GS) in deze procedure in de gelegenheid te stellen het gebrek in het bestreden besluit te herstellen." 

GS moeten nu binnen zes maanden een nieuw besluit nemen, volgens aanwijzingen van de rechtbank. Dit houdt wel in dat een ander beoordelingskader voor de vergunning wordt gehanteerd.

Rendac voorziet vooral procedurele vertraging
GS van Noord-Brabant studeren nog op de uitspraak. Rendac volgt de ontwikkelingen op de voet, maar stelt dat de installaties, waarin is geïnvesteerd, niet ter discussie staan. Rendac heeft twee belangrijke investeringen gedaan, stelt de woordvoerder:  Er is een biogasmotor neergezet, waarmee groene stroom en warmte wordt opgewekt en er is een een thermische naverbrander geplaatst. Deze is belangrijk en zeer effectief voor de geurreductie.  De installaties draaien beide en blijven dat ook doen, als het aan Rendac ligt. Het bedrijf meent dat er vooral weer extra procedures moeten worden doorlopen voordat alles weer in orde komt qua vergunningen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Stikstofdialogen

Vreugdenhil: 'Alle emissies stikstof langs dezelfde lat'

Nieuws stikstof

Schiphol maakt goud van koeienemissies

Nieuws Stikstofstemming

Stikstofuitverkoop wacht niet op kabinet

Nieuws stikstof

Landbouw stapt uit Gelders bufferzone-overleg

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox