Shutterstock

Nieuws Centraal Planbureau

Koopkracht daalt in somberste scenario 3,4%

9 Maart 2022 - Linda van Eekeres - 3 reacties

De koopkracht daalt dit jaar met 2,7%, zo voorspelt het Centraal Planbureau. Als de energieprijzen echter op het huidige niveau blijven staan, dan daalt de koopkracht verder: met maar liefst 3,4%. Het Planbureau schetst ook een scenario waarin de prijzen voor energie terugkeren naar het niveau van de zomer van 2019. De koopkracht daalt dan met 0,6%.

Onzekerheid door de oorlog in Oekraïne domineert de economische raming. Voor de ontwikkeling van de economische groei blijft het verloop van de coronacrisis relevant, maar het belang neemt volgens het Centraal Planbureau wel af. Waar de economie vorig jaar met 4,8% groeide, raamt het Centraal Planbureau de bbp-groei in dit jaar op 3,6% en voor komend jaar op 1,7%. De arbeidsmarkt blijft krap. De werkeloosheid daalt naar 4% van de beroepsbevolking (was 4,2% in 2021). 

Nog hogere inflatie
Het belangrijkste gevolg van de Russische inval in Oekraïne op economisch vlak is een hogere energieprijs, en daarmee een nog hogere inflatie, aldus het Planbureau. "De extra stijging van de energieprijzen komt boven op een toch al forse inflatie, mede als gevolg van de economische schokken van de coronapandemie." De inflatie bedroeg in 2021 2,7%. Voor dit jaar raamt het de inflatie op 5,2%. Volgend jaar zou de inflatie zakken naar 2,4%.

Er is ook een scenario waarin de energieprijzen komende zomer terugkeren naar het niveau van de zomer van 2019 en de inflatie dit jaar 3% bedraagt en komend jaar 2%. In het somberste scenario blijven de energieprijzen in 2022 en 2023 op het niveau van januari en bedraagt de inflatie dit jaar 6% en komend jaar 3%. Het Centraal Planbureau schetst overigens niet het nog somberdere scenario waarin de energieprijzen nog meer stijgen. Het bureau baseert zich voor de verwachting van de energieprijzen grotendeels op termijncontracten.

De inflatie holt de koopkracht uit. De koopkracht die afgelopen jaar vrijwel gelijk bleef (+0,1%), daalt volgens de raming dit jaar met 2,7%, om komend jaar weer met 1,9% te groeien. In het scenario met een lagere inflatie (3% in 2022 en 2% in 2023) daalt de koopkracht dit jaar met 0,6% en volgend jaar 1,9%. Wanneer de energieprijzen op het huidige niveau blijven, wordt een inflatie verwacht van 6% in 2022 en 3% in 2023 en daalt de koopkracht dit jaar sterker met 3,4%, om in 2023 1,5% te stijgen. 

Inflatie-ongelijkheid
Energiekosten pakken zeer verschillend uit voor verschillende huishoudens, onder meer afhankelijk van hun energieverbruik en -contract. Achter de koopkrachtontwikkeling gaan grote verschillen schuil. Het Planbureau heeft het over 'inflatie-ongelijkheid'. De overheid kan de toegenomen kosten voor levensonderhoud niet compenseren zonder lastenverzwaring elders, stelt het.

De overheidsfinanciën stabiliseren dit jaar door het wegvallen van het coronasteunbeleid en andere corona-uitgaven en hogere belastinginkomsten. Na de kabinetsperiode neemt het begrotingstekort toe, doordat een aantal uitgaven (zoals klimaat en stikstof) pas dan gepland staan, terwijl de bbp-groei vertraagt door een lagere groei van het arbeidsaanbod en het geleidelijk afkoelen van de economie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
frog 9 Maart 2022
lidmaatschap van de postcodeloterij en groen links opzeggen dan bespaart men precies die 2,7%
Abonnee
ldj 9 Maart 2022
Trek even een paar huidige ontwikkelingen door en 13,4 % daling is ook mogelijk.
Abonnee
Vrij grof 9 Maart 2022
ldj schreef:
Trek even een paar huidige ontwikkelingen door en 13,4 % daling is ook mogelijk.
Dat lijkt mij ook meer realistisch.
We komen er vanzelf achter.
Regering per direct afvoeren!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Opinie Han de Jong

Stijgende Europese gasprijs buitengewoon onwelkom

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden