Eigen foto

Ruwvoertour week 20

Snijmaïs inruilen voor veldbonen voor eiwit

20 Mei 2022

Op dit moment zijn de prijzen van eiwit torenhoog. Eiwit zelf verbouwen en minder aankopen kan daarom een zeer interessant item zijn. Het rantsoen verandert, waarbij soja deels plaats maakt voor veldbonen.

Sander Vijverberg is melkveehouder in Strijen (ZH) en deelnemer aan de Boerenbusiness Ruwvoertour. Dit jaar kiest Vijverberg voor het telen van eigen eiwit met veldbonen. Het areaal bestaat uit 7 hectare winterveldbonen en 4 hectare zomerveldbonen. In eerste instantie was de bedoeling dat er alleen winterveldbonen kwamen. Vijverberg heeft echter door de flinke prijsstijging dit voorjaar besloten om ook een gedeelte van zijn maïsareaal in te ruilen voor zomerveldbonen. Het is het tweede seizoen dat Vijverberg de veldbonen teelt. Op het eerste seizoen kijkt Vijverberg erg positief terug, waarbij een mooie opbrengst werd behaald.

Het perceel zomerveldbonen van Vijverberg.

De veldbonen plet Vijverberg om het vervolgens door het gemengde rantsoen te voeren. In het rantsoen wordt een deel van de soja vervangen door de veldbonen. Hier denkt Vijverberg ook dat de kracht van het product zit. De Soja prijsstijging onderdrukken met eigen teelt van je eiwit gewas.

Winterveldbonen tegenover zomerveldbonen
De winterveldbonen en zomerveldbonen verschillen in hoeveelheid geoogst product en het moment van zaaien. Winterveldbonen worden in het najaar gezaaid en zomerveldbonen in het voorjaar. Het grootste verschil is uiteindelijk de opbrengst. De winterveldbonen produceren gemiddeld 7 ton opbrengst tegenover 5 ton per hectare bij zomerveldbonen. Vijverberg heeft met metingen van de lengte van gewas de ontwikkeling in de gaten gehouden. Hieronder in de tabel staan deze weergegeven.

Datum Winterveldbonen Zomerveldbonen
17 oktober Zaaien  
10 maart   Zaaien
24 maart 7 cm  
13 april 18 cm  
28 april 40 cm 12 cm
9 mei 75 cm 28 cm
16 mei 95 cm 48 cm

In de metingen van Vijverberg is te zien dat het gewas van de winterveldbonen een stuk verder is ontwikkeld dan die van de zomerveldbonen. Op dit moment komt de bloesem in de winterveldbonen en vindt de bestuiving plaats.

Hier de winterveldbonen met bloesem

Juiste timing
Bij de winterveldbonen is een juist moment van zaaien zeer van belang. Wanneer het gewas te hoog de winter ingaat, is de bloesem in het voorjaar te snel ontwikkeld. In het vroege voorjaar zijn er te weinig bijen voor de bestuiving, waardoor wat een negatieve invloed heeft op de peulzetting. Dit leidt tot lagere opbrengsten. Ook de gewasbescherming is iets wat nauwlettend in de gaten moet worden gehouden. De chocoladevlekkenziekte zorgt voor minder fotosynthese en bevordert de groei dus niet. Ook luizen en rupsen moeten niet de overhand krijgen en worden bestreden. 

De eerste peulen in de winterveldbonen

Oogst moment is cruciaal
Het oogsten van de veldbonen is een van de moeilijkste onderdelen van de teelt. Bij Vijverberg wordt er geoogst met een combine om de bonen als product te winnen. Wanneer de peul niet goed rijp is, komt de boon er niet goed uit. Maar wanneer de peul juist te rijp is, valt de boon er te snel uit en ben je hem kwijt. In beide gevallen zorgt dat dus voor opbrengstverliezen. Een juist oogstmoment is dus cruciaal. In kuubskisten met daarin een bigbag slaat Vijverberg de bonen op. Op deze manier blijven de bonen goed bewaard en kan er efficiënt met de oppervlakte worden omgegaan.

boerenbusiness.nl

Ruben van der Maas

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour
Regenradar
Powered by Agroweer

Ruwvoertour Maïs - Week 30

Kwaliteitsverbetering in maïs

Nieuws Gras - Week 30

Wisselende berichten over grasopbrengsten

Ruwvoertour Weer - week 29

Melkveehouders opnieuw teleurgesteld in neerslag

Ruwvoertour Beregenen - Week 29

Melkveehouders kunnen niet om beregenen heen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief