Shutterstock

Nieuws CBS en WUR

Druk op landbouwgrond neemt komende jaren toe

18 Mei 2022 - 3 reacties

Tussen 2013 en 2020 is de oppervlakte landbouwgrond met zo'n 24.400 hectare afgenomen. Daarvan werd 20.000 hectare grond gebruikt voor woningen, industrie en infrastructuur en 4.400 hectare werd natuur en water. Dit blijkt uit nieuwe cijfers uit de Natuurlijk Kapitaalrekeningen die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met Universiteit Wageningen (WUR) heeft samengesteld. De druk op landbouwgrond neemt de komende jaren alleen maar toe.

Ongeveer 49% van het oppervlak van Nederland had in 2020 een agrarische bestemming, vooral akkers en weilanden. Bebouwing besloeg bijna 24% van het landoppervlak. Hieronder vallen alle terreinen die grotendeels bebouwd of bestraat zijn, zoals bebouwing, bedrijventerreinen, wegen en andere infrastructuur. Van het landoppervlak is 16% (half-)natuur. Hieronder vallen zowel beschermde heide en bossen van Natura 2000-gebieden als heggen en hagen, met vaak een vorm van landschaps- of natuurbeheer, productiebossen en stukjes bos zonder beschermingsstatus. Zoet en brak water en de kuststrook beslaan 11% van het Nederlandse grondgebied.

Hoeveel landbouwgrond er verdwijnt, verschilt per provincie (zie plaatje). De oppervlakte landbouwgrond is met 5.800 hectare het meeste afgenomen in Noord-Brabant. Daarna volgt Gelderland met 3.800 hectare. In alle provincies, met uitzondering van Zeeland, komt het verlies van landbouwgrond vooral door meer bebouwing en in mindere mate door natuurontwikkeling.

De oppervlakte landbouwgrond neemt in de ene regio sneller af dan in de andere. Bron: CBS

Nog 54.000 hectare nodig voor natuur
De druk op de leefomgeving neemt de komende jaren toe, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek in een persbericht. "De komende jaren is ruimte nodig voor onder andere, de bouw van 1 miljoen woningen, voor de bouw van windmolens en zonnepanelen, maar ook voor de uitbreiding van het Natuurnetwerk Nederland en de Bossenstrategie." Voor die laatste twee zijn respectievelijk 35.000 en 19.000 hectare nodig vóór 2027 en 2030.

boerenbusiness.nl

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Abonnee
kees 22 Mei 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10898470/druk-op-landbouwgrond-neemt-komende-jaren-toe]Druk op landbouwgrond neemt komende jaren toe[/url]
Markerwaard toch maar inpolderen en Hedwige Polder voor de landbouw laten.
Het kan vriezen of dooien 22 Mei 2022
Nederland is (te) vol en dat moeten de (linkse) partijen een keer hardop durven zeggen.

Nederland is hardop weg om 1 grote getto te worden met alle sociale gevolgen van dien.
Er blijft een hele kleine rijke bovenlaag over, de nieuwe adel en de rest kan naar de .......... lopen.

Abonnee
tijdbom 22 Mei 2022
Op alles en nog wat bezuinigen,maar op de groenen bezuinigen,daar horen wij niet van. Die vogelaars krijgen in alles hun zin,tot ergernis van de fatsoenlijke burger en boer. Je zou wat horen als de Hedwigepolder mag blijven en de Markerwaard inpolderen. Dan kunnen we ons wel gaan bewapenen. Ik zal blijven vechten voor een normaal boeren leven en inkomen zonder allerlei politieke beperkingen.
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief