Eigen foto

Ruwvoertour Maïs - Week 21

Problemen in snijmaïs door droogte en ongedierte

23 Mei 2022

Het gros van het gezaaide areaal snijmaïs staat inmiddels boven. De droogte van de laatste weken heeft in enkele gevallen geresulteerd in een slechte opkomst, maar ook ongedierte blijkt een gevaar te zijn voor het gewas. Vooral in het noorden van het land staan melkveehouders voor uitdagingen.

In Aartswoud (NH) boert melkveehouder Frank Rooker. Hij neemt deel aan de Boerenbusiness Ruwvoertour. Op het melkveebedrijf worden rond de 200 koeien gemolken. In het bouwplan heeft hij 16 hectare maïs ingepland. De maïs is op 26 april gezaaid en de opkomst is goed verlopen. Tot 17 mei, toen ontdekte Rooker dat ongedierte de maïsplantjes hadden beschadigd. De melkveehouder denkt zelf aan ratten, maar ook kraaien of ganzen kunnen van de maïs hebben gevreten. Rooker heeft hierom besloten op 18 mei de percelen maïs pleksgewijs opnieuw in te zaaien. Vooral langs de slootkanten en plekken waar de structuur van de grond nog grof was. 

In de afbeelding de maïsplantjes uit de grond door ongedierte.
Duidelijk te zien dat het maïsplantje ligt te verdrogen boven de grond.
Hier is de loonwerker van Rooker pleksgewijs de maïs aan het overzaaien op 18 mei.

Visie ruwvoerspecialist
"Nieuw ingezaaide percelen zijn altijd een vijand voor het ongedierte", reageert Antoon Verhoeven, ruwvoerspecialist bij Limagrain. "Vaak zie je ook dat hoe grover de kluitenstructuur, des te gevoeliger het pasgezaaide zaad voor diefstal is. Dus percelen die goed zijn klaargelegd en een mooi zaaibed hebben, maken de kans op ongedierte aanzienlijk kleiner. Op dit moment kan het ook lijken dat de opkomst laag is, omdat het zaad niet gekiemd is op bepaalde plekken. Kijk dus eerst goed op de plekken zonder opkomst wat exact de oorzaak hiervan is. De regen van afgelopen week kan ook een hoop goedmaken voor het gewas als deze op sommige plekken nog niet was gekiemd."

boerenbusiness.nl

Ruben van der Maas

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour
Regenradar
Powered by Agroweer

Ruwvoertour Maïs - Week 30

Kwaliteitsverbetering in maïs

Nieuws Gras - Week 30

Wisselende berichten over grasopbrengsten

Ruwvoertour Weer - week 29

Melkveehouders opnieuw teleurgesteld in neerslag

Ruwvoertour Beregenen - Week 29

Melkveehouders kunnen niet om beregenen heen

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief