Eigen foto

Ruwvoertour Mais - Week 23

Problemen in maïs lopen op, overzaai in juni

11 Juni 2022 - Ruben van der Maas

De maïs in Nederland groeit gestaag door. De schade door de droogte wordt steeds meer zichtbaar, wat in sommige gevallen leidt tot overzaai. De deelnemende melkveehouders aan de Boerenbusiness Ruwvoertour houden de groei nauwlettend in de gaten. Hoe ziet de maïs er op hun percelen uit?

Het algemene beeld is dat de gewassen de groei goed te pakken hebben. Pleksgewijs valt de groei echter soms niet mee en is het gewas niet egaal. De reden hiervoor zijn de droge koppen, waar weinig vocht was en de ontwikkeling in het begin nauwelijks tot niets was. Ook was er hier en daar meer vogelschade dan eerder gedacht. Zo ook bij Joost van Nostrum in Sint-Oederoden (NB) waar op 1 juni nog kopakkers en droge koppen zijn overgezaaid. Ook de relatief koude nachten aan het einde van mei waren niet positief voor ontwikkeling. Hieronder in de tabel de hoogte van de maïs van afgelopen weken bij de deelnemers.

Deelnemers Maïshoogte week 21 in cm Maïshoogte week 22 in cm Maïshoogte week 23 in cm
Silvain Kusters in Guttecoven (Li) 30 42 48
Sander Vijverberg in Strijen (ZH) 25 38 46
Hans Schoenmakers in Udenhout (NB) 22 30 40
Robert Welhuis in Wapse (Dr.) 20 25 28
Roel Assies in Zeewolde (Fl) 14 25 35
Jan Henk Waterink in Beerzerveld (OV) 14 20  
Frank Rooker in Aartswoud (NH) 14 20 33
Jan Dirk Ubbels in Jelsum 12 12 20
Joost van Nostrum in Sint-Oedenrode (NB) 8 14 30
Bert Wissels in Hengelo (GD) 6 16 25
Gemiddelde week hoogte 16.5 22.2 36.6

Overzaai noodzakelijk
Wat opvalt, is dat de groei bij Jan Dirk Ubbels niet hard gaat. Ubbels gaf aan dat de maïs extreem last had van de koude nachten en niet veel deed in eind mei, waarna er ook veel vogelschade kwam. Daarom heeft Ubbels uiteindelijk besloten 12 hectare van de totale 22 hectare opnieuw in te zaaien. Na het roteren van de grond is er op 3 juni de 12 hectare opnieuw ingezaaid met een extreem vroeg ras. De andere 10 hectare, die op een ander perceel staat, komt nu wel goed uit de grond en tikte een lengte van van 20 centimeter aan. Verder is over het algemene beeld te zeggen dat bij de rest van de deelnemers de maïs de groei redelijk te pakken hebben.

Maïs als prei op het land
De percelen maïs hebben over het algemeen een zware tijd achter de rug. Door de droogte in verschillende gebieden had het gewas weinig voeding, waardoor de start slecht was. Antoon Verhoeven, ruwvoerspecialist van Limagrain, geeft aan kleipercelen met maïs in Zeeland tegen te zijn gekomen waar de maïs als prei op het land stond. Over 11 dagen is de langste dag en is het streven dat de maïspercelen dicht staan. Verhoeven geeft aan dat lang niet alle percelen dit gaan redden. Overigens is de hij wel positief over de komende periode. De vooruitzichten zijn goed dus als het goede weer in stand blijft, dan stijgt de bodemtempratuur en kan de maïs snel ontwikkelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ruben van der Maas

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden