Eigen foto

Ruwvoertour Voederbieten - Week 25

Opkomst voederbieten zeer wisselvallig

21 Juni 2022

De voederbiet zorgt voor een sterke opbrengst van KVEM per hectare. Ook heeft het een positieve werking op de productie van de koeien. De teelt loopt dit jaar tot dusver anders dan andere jaren. Bij de Boerenbusiness Ruwvoertour telen vier deelnemende melkveehouders voederbieten. Wat zijn hun ervaringen?

Op de Brabantse zandgrond in Udenhout worden bij melkveehouder Hans Schoenmakers voor het derde jaar op rij voederbieten geteeld. Hij ziet vooral de plus van het verhogen van het gehalte en van de smakelijkheid van het rantsoen. Voorgaande jaren ging de teelt bij Schoenmakers gemakkelijker af dan dit jaar. Van het voorjaar kwam het ras Rialto redelijk goed op en stond er een mooi gewas. Na een paar keer gewasbescherming toe te hebben gepast, kregen de bieten het zwaar door spuitschade. Op 10 mei was er voor het laatst gespoten, waarna er na 25 mei weinig groei meer in zat. Met specialisten is er gekeken wat er met het gewas aan de hand was, maar niemand kon echter een verklaring geven. Nu - bijna een maand verder - ziet Schoenmakers elke dag het gewas weer bijtrekken. Hij hoopt dat de opbrengst mee gaat vallen.

Gewas voederbieten Schoenmakers

Gemiddeld circa 120 ton
Ook Joost van Nostrum in Sint-Oedenrode teelt voederbieten. Hij geeft aan dat de voederbieten weinig last hebben gehad van de droogte. De stand van het gewas vindt de melkveehouder op die moment redelijk goed. De groei gaat hard deze periode. Van Nostrum verwacht gemiddeld rond de 120 ton voederbieten per hectare te oogsten. Hij heeft gewasbescherming toegepast voor het bestrijden van onkruid en luizen, tegen bladvlekken of andere ziekten is nog geen bescherming nodig geweest. 

Gewas voederbieten Van Nostrum

Wisselende opkomst
Bert Wissels uit Hengelo (GD) heeft ook een stukje van areaal ingevuld met voederbieten. Wissels geeft aan een wisselende opkomst te hebben. Na de regenval zijn alle zaadjes gekiemd en alsnog opgekomen. Robert Welhuis uit Wapse (Dr.) teelt ook Rialto. Op dit moment vindt hij de stand van het gewas matig, het heeft toch last gehad van de droogte. Na het zaaien heeft Welhuis beregend. Doordat sommige rijen te ondiep zijn gezaaid, was de opkomst wisselend. Uiteindelijk is wel alles boven gekomen, maar is een onregelmatige stand het gevolg. Gelukkig zijn er ook delen van het perceel die wel mooie gewassen weergeven. Welhuis is wel tevreden over de groei van afgelopen week. Hij vertelt dat de opbrengst nog niet te voorspellen is, want de voederbieten kunnen enorm bijtrekken. Op dit moment is heeft Welhuis vijf keer de bieten gespoten om het gewas gezond te houden.

De voederbieten bij Welhuis waar opkomst goed is
boerenbusiness.nl

Ruben van der Maas

Stagiair bij de Boerenbusiness Ruwvoertour
Regenradar
Powered by Agroweer

Ruwvoertour Veldbonen - week 32

Eerste veldbonen zijn geoogst, opbrengst goed

Ruwvoertour Maïs - Week 30

Kwaliteitsverbetering in maïs

Nieuws Gras - Week 30

Wisselende berichten over grasopbrengsten

Ruwvoertour Weer - week 29

Melkveehouders opnieuw teleurgesteld in neerslag

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief