Agrifoto

Nieuws Droogte

Minister kondigt ‘feitelijk watertekort’ af

3 Augustus 2022

Er wordt in Nederland op het moment meer water verbruikt dan er binnenkomt via regen en de rivieren. Daar lijkt de komende weken ook nog geen verandering in te komen. Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft daarom vandaag de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling opgeschaald naar niveau 2 en geldt er een 'feitelijk watertekort'.

Concreet heeft de opschaling van het watertekort naar niveau 2 nog geen directe gevolgen voor de landbouw. Verschillende waterschappen in het zuiden en oosten van het land hebben al beregeningsverboden ingesteld voor beregening uit oppervlaktewater. Houdt de droogte aan, dan is het wel goed denkbaar dat meer waterschappen overgaan tot een dergelijk verbod.

Landelijke regie
Door het waterkort heeft de minister vandaag besloten de komende weken de waterverdeling te coördineren vanuit het Managementteam Watertekorten. Zij bereiden eventuele nationale en bovenregionale maatregelen voor om de watervoorziening zo optimaal mogelijk te houden. Op dit moment is dat nog niet nodig, maar dat zou de komende weken kunnen veranderen volgens Harbers.

Om de verdeling van het water te regelen, maakt het ministerie gebruik van een verdringingsreeks. Droogtegevoelige waterkeringen en natuur- en veengebieden waar onomkeerbare schade zou ontstaan door droogte hebben de hoogst prioriteit, gevolgd door de drinkwater- en energievoorziening. Daarna komt kleinschalig hoogwaardig gebruik, zoals voor de tijdelijk beregening van kapitaalintensieve gewassen (bijvoorbeeld boomgaarden) en proceswater. Op de laatste plaats komen onder andere landbouw, scheepvaart en industrie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een klein akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland).

Meer over

Droogte 2022
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Emsland compenseert telers voor lage opbrengst

Nieuws Aardappelen

UNPT roept aardappelcrisis uit in Frankrijk

Gewastour Weer - week 36

Neerslagtekort stijgt boven droogte van 2018 uit

Nieuws Weer

Droogte evenaart 2018 en in België zelfs 1976

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief