Agrifoto

Nieuws Stikstof

Potje van 130 miljoen euro voor verlies derogatie

5 September 2022 - Linda van Eekeres

De derogatie wordt de komende jaren afgebouwd. Vanaf 2026 is de stikstofgebruiksnorm uit dierlijke mest 170 kilo per hectare. Dit jaar blijft de volledige derogatie nog verleend, behalve in 'door nutriënten verontreinigde gebieden'. Er komt van 2023 tot en met 2025 een tijdelijke tegemoetkoming voor de transitie van agrarische ondernemers die in 2021 een derogatievergunning hadden. Hiervoor stelt het kabinet maximaal €130 miljoen beschikbaar.

Dit schrijft landbouwminister Henk Staghouwer vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De stemming in het Nitraatcomité is volgende week donderdag. In 2025 wordt de laatste derogatie voor graasdiermest aan Nederland verleend. Vanaf 2026 is de stikstofgebruiksnorm uit dierlijke mest 170 kilo per hectare, net als in de rest van Europa. Zie hieronder het afbouwschema.

De hoogte van de derogatie voor de komende jaren. Bron: LNV

Er komen aanvullende voorwaarden. Zo moet Nederland vanaf 2023  verontreinigde gebieden aanwijzen in lijn met een Hofuitspraak over Duitsland. Ook worden de mestproductieplafonds bijgesteld in lijn met de verwachte resultaten van de maatregelen uit het 7e AP en het Addendum.  Verder komt er een aanpassing van de regelgeving voor bufferstroken die in lijn is met het nieuwe GLB.

"De boodschap komt juist op het moment dat zij met hun bedrijven aan de vooravond staan van een ingrijpende, noodzakelijke verduurzamingstransitie op het gebied van stikstof, klimaat, waterkwaliteit en natuur", schrijft landbouwminister Henk Staghouwer aan de Tweede Kamer. "Hiervoor biedt het Rijk een integrale aanpak en kaders, via het NPLG, en ondersteuning. Hoewel de richting van de ontwikkelingen overeenkomsten kent, knelt de timing. Waar voor de realisatie van de doelen van het NPLG tot 2030 de tijd is, zorgt het afbouwpad van de derogatie er voor dat de circa 16.500 derogatiedeelnemers al veel sneller voor een extra opgave staan."

Behoud grasland waarborgen
Het kabinet wil stimuleren dat bedrijven de komende jaren een derogatievergunning blijven aanvragen, omdat hiervoor de verplichting geldt dat van het beschikbare areaal van deze bedrijven 80% grasland is. Het kabinet gaat onderzoeken op welke wijze in de periode tussen de afloop van de derogatie en de invoering van de wettelijke verplichting voor een aandeel permanent grasland in het kader van grondgebonden melkveehouderij, het behoud van grasland kan worden geborgd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond mest

Derogatie beëindigd door druk Timmermans

Achtergrond Stikstofstemming

Omtzigts ministersplannen lonken na landbouwdebat

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden