Shutterstock

Achtergrond Grond

Grondmarkt in België begint af te koelen

15 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

De prijs van landbouwgrond in België is in de eerste helft van 2022 iets minder sterk gestegen in vergelijking met de gemiddelde prijsstijging over 2021. Er is daarbij wel een groot verschil tussen Vlaanderen en Wallonië, zo blijkt uit de Landbouwbarometer van de Belgische Federatie van het Notariaat (Fednot).

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Vlaanderen steeg de gemiddelde prijs van landbouwgrond met 1,5% terwijl er in Wallonië sprake was van een daling van de grondprijs met 1,4%. Gemiddeld is de prijs van grond in België met 0,5% gestegen. In de stijging is geen rekening gehouden met de inflatie die in België in de eerste helft van het jaar 7,7% was. "Net zoals bij andere soorten vastgoed lijkt de periode van forse prijsstijgingen voorlopig achter de rug", zegt notaris Bart van Opstal woordvoerder van Notaris.be in de toelichting Landbouwbarometer. "De oorlog in Oekraïne zorgt ook in de landbouw voor onzekerheid, waardoor de markt van de landbouwgronden wat afkoelt."

Algemene trend
In Vlaanderen zit de gemiddelde grondprijs op €63,11 per hectare, terwijl in Wallonië een hectare gemiddeld €37,01 kost. De verschillen in de prijs voor landbouwgronden in de verschillende regio's loopt daarmee steeds verder op. In 2017 was grond in Wallonië gemiddeld €20.73 goedkoper dan in Vlaanderen. Dat verschil is nu opgelopen naar €26.09 per hectare. In de afgelopen vijf jaar is landbouwgrond in België 23,1% in waarde gestegen. Gecorrigeerd voor inflatie komt de reële prijsstijging uit op 7,5%. In Vlaanderen is landbouwgrond meer in waarde gestegen dan in Wallonië, namelijk 23,9% om 22,5%. De duurste provincies in België zijn West-Vlaanderen waar de gemiddelde prijs in de eerste helft van 2022 uitkwam op €77.32 per hectare en Antwerpen met €67.37 per hectare. In de regio Luik is ligt de grondprijs gemiddeld het laagst met €34.99 per hectare. De gemiddelde grondprijs geeft een goed beeld van de algemene trend, maar zegt niet altijd iets over een specifiek perceel, zo zegt Van Opstal. "Zo is niet verpachte grond veel meer waard dan pachtgrond waarvan de pacht nog lang loopt."

Bron: Landbouwbarometer Notaris.be
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden