DGS

Aangeboden door DGS

Diervriendelijke innovatie in de stal en slachthuizen

6 Oktober 2022

Dierenwelzijn binnen stallen en slachthuizen is momenteel een populair onderwerp. Rust en welzijn is immers cruciaal voor het dier en de kwaliteit van het vlees. Een diervriendelijk slachtproces brengt veel uitdagingen met zich mee, maar met de hedendaagse techniek en innovatie valt dit goed te realiseren.

Het vleesverwerkingsproces begint natuurlijk bij de ontvangst van de dieren. Hierbij speelt de stalinrichting een belangrijke rol. Een juist ingerichte stal resulteert in stressvrije dieren en een optimale looproute van dieren richting de verdoving. DGS, gevestigd in Haaksbergen, weet animal welfare en efficiëntie goed te combineren. Het bedrijf is dan ook een van de voorlopers op de markt als het gaat om geoptimaliseerde voedselverwerkingsprocessen. Door middel van innovatieve systemen en oplossingen zorgen zij niet alleen voor een gemakkelijk en overzichtelijk proces, maar wordt er ook bijgedragen aan een kwalitatief goed eindproduct.

Naast dierenwelzijn is de ergonomie en veiligheid van de werknemers ook een belangrijk aspect. Veilige looproutes, vluchtroutes, geluidsarme systemen, processtopknoppen en vergrendelde staldeuren zijn enkele, makkelijk te implementeren oplossingen om de veiligheid binnen de stal te verhogen.

Diervriendelijke verdoving essentieel voor kwaliteit
Het welzijn van de dieren is bepalend voor de kwaliteit van het vlees. Stress en onrust veroorzaakt onder andere blauwe plekken en het aanmaken van cortisol (stresshormoon), waardoor de kwaliteit afneemt. Het is dus uiterst belangrijk dat het dier zich voor én tijdens de verdoving in een rustgevende staat verkeert. DGS doet al jarenlang onderzoek naar diervriendelijke manieren van verdoven. "Wij houden ons altijd bezig met het innoveren en doorontwikkelen van onze verdoofkooien. Daarbij is zoöloog Temple Grandin een grote inspiratie. Mede dankzij haar theorieën en denkwijze hebben wij dit jaar de LEH Stunningbox weten te ontwikkelen. Een verdoofkooi welke zorgt voor een stille en elektrische verdoving en animal welfare garandeert", aldus Henk ter Avest, mede-eigenaar van DGS en mede-ontwikkelaar van LEH.

William van Ampting, managing director van DGS: "Onze klanten zijn specialist in het verwerken van vlees. Als OEM zien wij het als onze plicht de klant dit zo humaan mogelijk te laten uitvoeren. Wij zijn als bedrijf de verantwoordelijke die deze middelen moeten aanreiken."

Innovatie is overal
Tegenwoordig kan je er niet meer omheen: innovatie is overal. Ook binnen de voedselindustrie worden hierin grote stappen gemaakt. Automatisering door middel van onder andere robots, Augmented Intelligence en vision cameratechnieken zorgen niet alleen voor een efficiënt, maar eveneens een overzichtelijk proces. Ook binnen stallen en slachthuizen zie je innovatie terugkomen. Er wordt nagedacht over aspecten als ergonomie, diervriendelijkheid en hygiëne in combinatie met efficiëntie. Dit leidt vaak tot creatieve oplossingen als een HSL-ketting welke de hygiëne in slachthuizen aanzienlijk verhoogt. Ook wordt het zware werk steeds meer uit handen genomen door het automatiseren van arbeidsintensieve handelingen. Tracking en tracing van dieren zie je daarnaast ook steeds vaker voorbijkomen in verschillende processen. Innovatie is onvermijdelijk en speelt een belangrijke rol voor de vleesindustrie.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden