Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Ruwvoermarkt schakelt over naar wintermodus

29 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het weideseizoen zit er zo goed als op en de meeste veehouders zijn over op het winterrantsoen. Dat is ook in de voerhandel te merken. Het vaste werk loopt goed door, uitschieters zitten er niet veel tussen. Volgens handelaren past dat ook wel bij de tijd van het jaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de nattigheid van de afgelopen weken gaan de meeste koeien niet meer naar buiten en ook het voeren van vers gras is op veel bedrijven voorbij. Veel bedrijven zijn daarom overgestapt op het winterrantsoen. In hoofdlijnen is de voerstrategie rond. Het is vooral nog wat bijschaven aan de samenstelling.

De prijzen voor bijproducten liggen op een relatief hoog niveau. Ook voldoende beschikbaarheid en snelle levering zijn geen zekerheid. Veehouders zijn altijd op zoek naar goedkopere alternatieven en af en toe komt er eens een productstroom voorbij die prijstechnisch net wat interessanter is, maar dat zijn de uitzonderingen. De markt van bijproducten is redelijk stabiel op het moment. Vraag en aanbod zijn aardig in balans. Dat is ook aan de DCA Indicatieprijs voor bierbostel te zien, die gelijk blijft aan vorige week op €4,05 per procent droge stof. Voeraardappelen blijven moeilijk verkrijgbaar. De DCA Indicatieprijs komt uit op €45 per ton.

Weinig kuilgras
Goed kuilgras is eveneens moeilijk te krijgen. De vraag is er, maar veehouders die andere jaren nog weleens wat verkopen houden het gras nu zelf. De DCA Indicatieprijs voor goed kuilgras, los in de silo op de boer geleverd, blijft gelijk aan vorige week op €80 per ton. Door de grote verscheidenheid aan kuilgras -uit de rijkuil, in ronde of vierkante balen en verschillen in kwaliteit- die wordt aangeboden in combinatie met weinig handel, zijn er grote verschillen in de prijzen die de handel noemt. Naar snijmaïs is bij de meeste handelaren beperkt vraag. Er gebeurt wel wat, maar dat zijn meestal een paar vrachten die vaak met een bijproduct worden ingekuild. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs komt deze week uit op €100 per ton.

De vraag naar stro is weer wat rustiger. Een enkele handelaar heeft nog wat extra vraag vanuit de akkerbouw voor afdek op peen. In de veehouderij loopt het gewone werk door. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro staat op €140 per ton. Enkele handelaren rekenen voor gerstestro overigens €5 meer. De vraag naar graszaadhooi blijft stabiel. Er worden geen tonnen verkocht, maar elke week worden er toch verscheidene vrachten gedaan, zo melden verschillende handelaren.

De DCA Indicatieprijs voor graszaadhooi loopt van €145 voor Engels raai tot €155 voor rood- of rietzwenk. In de melkveehouderij is de vraag naar weidehooi beperkt. De meeste handel wordt gedaan bij maneges en particulieren. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi blijft gelijk aan vorige week op €190 per ton.

Klik hier voor het overzicht van de DCA Indicatieprijzen Ruwvoer

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden