Shutterstock

Analyse Melk

Grote verschillen tussen melkprijs in België

19 Maart 2023 - Klaas van der Horst

De grote verschillen in uitbetaling die in januari bestonden op de Belgische zuivelmarkt, zijn in februari in stand gebleven. Daarbij is de melkprijs gemiddeld wel harder gedaald.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit met name de Belgische melkprijsvergelijker van Boerenbusiness. Terwijl de gemiddelde (kale) melkprijs in januari nog uitkwam op €55,39 per 100 liter, kwam die in februari uit op €50,53 per 100 liter. In januari bedroeg de gemiddelde prijsdaling €2,85 ten opzichte van december, in februari was de gemiddelde daling toegenomen tot €4,86 per 100 liter.

Grote verschillen
Waar weinig aan is veranderd, zijn de grote verschillen in uitbetaling tussen de zuivelbedrijven. Tussen koploper Arla en de snelst gedaalde verwerker (LDA) zit een prijsgat van bijna €11,50 per 100 liter.  Dit is een aanzienlijk groter prijsverschil dan in bijvoorbeeld Nederland, waar de hoogste en de laagste in februari amper €8 per 100 kilo van elkaar verschillen.

Twee van de vijf met elkaar vergeleken Belgische verwerkers betalen in februari minder dan €50 per 100 liter, de drie andere zitten er nog steeg duidelijk boven. Voor maart lijkt de gemiddelde prijsdaling iets lager uit te pakken, maar het beeld van deze maand is nog niet compleet. Wel valt op dat dan nagenoeg iedereen minder dan €50 per 100 liter betaalt, met uitzondering van Arla. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden