FrieslandCampina

Achtergrond CEO FrieslandCampina

Baas FrieslandCampina is van adel en ‘wild at heart’

17 Maart 2023 - Klaas van der Horst

Er is iets tussen FrieslandCampina en bier. De ene CEO ging van de melk naar het bier, de nu aantredende komt uit het bier en gaat de melk in. Cees 't Hart, die zijn successen bij FrieslandCampina voortzette bij Carlsberg, gaat nu met pensioen. Nieuwkomer Jan Derck van Karnebeek (foto), vandaag aangekondigd als de nieuwe CEO van FrieslandCampina, is nog minder ver in zijn carrière.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De in 1967 geboren telg uit een oud adellijk geslacht is dus veel jonger. Wel heeft hij tijdens zijn 27 jarige loopbaan bij Heineken een goede reputatie opgebouwd. Hij schopte het er tot Chief Commercial Officer (CCO). Dat was na een lange aanloop. Van Karnebeek werd niet in de top geparachuteerd omdat hij van goede afkomst was, maar moest jaren stevig aan de bak, ook in nieuwe markten zoals Roemenië en Bulgarije. Anders dan de vertrekkende CEO is Van Karnebeek van opleiding geen financiële man, maar een jurist, maar dan vervolgens wel weer verder gevormd aan de Franse elitie-opleiding Insead.

Heren van stand
Na een vrij kort intermezzo in de tuinbouw is hij nu door FrieslandCampina aan de haak geslagen. De zuivelonderneming heeft een reputatie op te houden voor wat betreft het binnenhalen van 'heren van stand'. Ditmaal is het iemand met een extra deftig cachet. Van Karnebeek is behalve van adel ook kind aan huis bij 's lands hoogste kringen. Zijn vrouw Pien is hofdame van koningin Maxima en hijzelf verkeert ook regelmatig in gezelschap van de Oranjes. Er zijn oude familiebanden. FrieslandCampina wordt dus misschien ook wel een beetje extra 'koninklijk'. Aardig weetje is dat een oud-oom van de nieuwe CEO - Herman - ooit commissaris was bij de zuidelijk helft van het Amersfoortse zuivelbedrijf: Campina.

Wild
Van Karnebeek bij de overdracht van de voorzittershamer bij Rewilding Europe.

Wild at heart
Van Karnebeek brengt nog iets met zich mee. Iets wat niet op zijn LinkedIn-cv staat, maar wat wel is te vinden bij een korte zoektocht naar zijn levensloop. Sinds april 2021 is hij namelijk voorzitter van de raad van toezicht van 'Rewilding Europe', een organisatie van vermogende en vooraanstaande personen en ecologen, die graag meer wilde natuur terug willen in Europa. Deze club is nog een treetje vooraanstaander dan Natuurmonumenten, ook al heeft die laatste zijn hoofdkantoor tegenover de Amersfoortse zetel van FrieslandCampina. Van Karnebeek werd er bij zijn aantreden aangeprezen als 'wild at heart'.

Nieuwe brug?
Hij is anderzijds ook een cultuur- en muziekminnaar en als zodanig voorzitter van het bestuur van de Young Pianist Foundation. Met deze bagage in zijn achterzak beloven het interessante discussies te worden met de leden, maar wellicht zou Van Karnebeek ook een nieuwe brug kunnen slaan tussen boer en natuurbelang.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox