FrieslandCampina

Nieuws Melk

Kredietbeoordelaar mild voor FrieslandCampina

6 Juni 2023 - Klaas van der Horst

FrieslandCampina heeft opnieuw een meevallend kredietrapport ontvangen. Ditmaal van Standard & Poor's. In maart was er al een beoordeling van Fitch, die ook niet tegenviel voor het coöperatieve zuivelconcern.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De meevallende factor in de beoordeling van S&P is vooral dat het bedrijf de zogenoemde 'rating' stabiel hield, net als Fitch deed. Vanuit financieel oogpunt bezien zit FrieslandCampina volgens de kredietbeoordelaar goed op koers: er zijn bedreigingen, maar ook kansen. Dat tegen elkaar afgewogen is het perspectief voor het bedrijf geruststellend, zo is de globale samenvatting.

Meer omzet
S&P spreekt de verwachting dat de omzet dit jaar toeneemt met 1 tot 3%, terwijl voor volgend jaar een omzetgroei wordt verwacht van 2 tot 4%. Dit laatste nog als gevolg van prijsverhogingen die dit jaar zijn en worden doorgevoerd bij met name gespecialiseerde voeding en van nieuwe producten. Volgens S&P zitten nog diverse nieuwe productintroducties in de pijplijn.

Bedreigingen zijn er evenwel ook, vanwege de negatieve demografische trend in China (minder baby's) en een zwakkere economie. Ook inflatie, hogere lonen en dito marketingkosten zetten druk op de resultaten.
Herstructureringen om het bedrijf verder te optimaliseren en aan te passen aan veranderende omstandigheden kosten de komende twee jaren ook geld. Voor dit alles wordt de komende twee jaar tussen de €400 en €500 miljoen per jaar worden uitgetrokken.

Meer werkkapitaal
Daar staat tegenover dat, door afnemende voorraden, meer werkkapitaal beschikbaar zal komen, wat ruim voldoende is voor de behoefte zoals nu voorzien. S&P meent dat er dan ook nog genoeg geld overblijft voor overnames. Geen grote, maar wel overnames die op jaarbasis tot zo'n €50 miljoen kosten. De omzet kan de komende jaren nog wel iets groeien, maar tegen 2025 gaat die toch niet veel hoger uitkomen dan zo'n €15 miljard. De rentabiliteit gaat dit jaar iets lager zijn dan vorig jaar, maar daarna wordt weer enige verbetering verwacht.

S&P kijkt ook met enige zorg naar de overheidsplannen ten aanzien van de melkveehouderij, die toch krimp gaat veroorzaken, zo wordt gesignaleerd. Dit effect kan volgens de kredietbeoordelaar evenwel goed worden opgevangen door meer nieuwe boeren aan te trekken. S&P ziet niet in waarom dit moeilijk zou zijn. Fitch leek daar in maart iets genuanceerder naar te kijken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden