Shutterstock

Analyse melk

Spotmelk duurder, rest zuivelmarkt koelt af

9 Juni 2023 - Klaas van der Horst

Duurdere spotmelk is niet altijd een teken dat het beter gaat op de zuivelmarkt als geheel. De laatste weken trekt de prijs van rauwe spotmelk steeds iets meer aan op de uitbetaalprijs van de fabrieken, al zit daar nog wel zo'n 6 tot 7 cent tussen. Het is een teken dat de melkaanvoer afneemt. Toch gaan de prijzen voor de meeste zuivelproducten deze week niet omhoog.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De voor de melkprijs zo belangrijke kaasmarkt lijkt af te zwakken. De DCA-noteringen voor Goudse en Edammer foliekaas gaan nog wel omhoog, maar het zelfverzekerde van de voorbije weken is er niet meer. De grote producenten houden hun prijzen nog hoog, volgens sommigen te hoog. Links en rechts worden ook soms veel goedkopere partijen aangeboden. Opeens is er toch product dat nog een koper nodig heeft.

Bij mozzarella en Cheddar is de afzwakkende markt al veel duidelijker te merken.

Hiermee is nog niet gezegd dat de kaasmarkt vanaf nu weer de andere richting op gaat. Veel hangt ook af van het weer in de komende weken, en daarmee van de melkaanvoer. Voor de kaasprijs, en voor de zuivelmarkt als geheel zou een drogere zomer met een krappere aanvoer niet slecht zijn. Tenminste, niet voor de verkopende kant. Voor de kopers is het een ander verhaal.

De situatie zoals geschetst op de kaasmarkt, is in zekere zin ook zo op de poedermarkt. Met dit verschil dat de melkpoederprijzen zich al maandenlang bewegen tussen smalle marges. Veel muziek zit er wat dit betreft niet in.

{{dataviewSnapshot(46_1686234791)}}

Wie wil exporteren, moet scherp kunnen aanbieden. Boven de €2.500 per ton is het moeilijk om magere melkpoeder kwijt te raken op de exportmarkt. Tussen €2.400 en €2.450 lukt dat nog wel, maar dan zijn de marges smal en nog is er geen grote vraag. Voorraden bouwen geleidelijk aan meer op. Partijen (ook in Europa) die magere melkpoeder te duur vinden, zoeken soms ook nu goedkope eiwit-alternatieven zoals WPC35 om bij te mengen. Dat helpt natuurlijk niet om veel mager poeder kwijt te raken.

Toch zijn de meeste kopers niet voor heel lang in het voren ingedekt, iets wat op de kaasmarkt naar verluidt ook speelt. Partijen zijn terughouden en dat helpt de dynamiek op de markt niet. Handelsbedrijven maken zich nu al bijna op voor een lange zomerzwakte. Al met al beweegt de markt voor melkpoeders een beetje zijwaarts.

Op de markt voor weipoeder is dat nog veel meer zo. Daar is de prijsontwikkeling bijna zo vlak als een plank. Een grote koper zoals China is afwezig en de rest van de kopers is of voldoende ingedekt of koopt mondjesmaat in. Een tekort aan aanbod is er niet.

Bij de halffabrikaten room en magere melkconcentraat zijn twee verschillende tendensen waar te nemen. De roomprijs ging vorige week behoorlijk omhoog, maar is nu weer op de weg terug. Magere melkconcentraat beweegt juist de andere kant op, maar de uitslagen zijn in vergelijking  met de voorgaande weken klein.

Rauwe melk werd duurder door een teruglopende aanvoer. De voorjaarspiek is nu duidelijk achter de rug. Daarmee ontstaat er vanzelf meer ruimte voor hogere spotprijzen, bijvoorbeeld door een grotere export van rauwe melk en concentraat naar Italië en Griekenland.

Opmerkelijk is dat de Noord-Duitse prijs hoger is dan de Nederlandse spotprijs. Meestal is het andersom.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden