Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Geduld is een schone zaak bij de snijmaïsoogst

19 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Topdrukte is het niet in de fouragehandel. Het is wachten tot de maïsoogst goed op gang komt. Uitzondering zijn de bijproducten. De bietencampagne gaat deze week van start en daarmee komt ook de perspulp beschikbaar en er is veel vraag naar afdek voor op de maïs dat verschillende veehouders graag vast op het erf hebben.  

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De maïshakselaars rijden, maar of dat overal even verstandig is daar verschillen de meningen over. Er zijn inderdaad percelen die rijp zijn. Sommige veehouders hebben echter net iets te weinig geduld en zouden beter nog een week kunnen wachten volgens insiders. De handel in snijmaïs is nog wat aan de rustige kant. Op stam wordt er wel wat verkocht maar fouragehandelaren zijn voorzichtig. Prijzen voor maïs op stam staan wel wat onder druk en lopen van grofweg €2.200 tot €2.900 per hectare. De DCA Indicatieprijs voor gehakselde maïs van de nieuwe oogst geleverd op de boer start dit seizoen op €80 per ton.

Met de maïsoogst trekt ook de vraag naar bijproducten aan die over de over de kuil kunnen. 'We zouden veel meer kwijt kunnen dan dat we voorhanden hebben', melden verschillende fouragehandelaren. Dat is overigens elk jaar hetzelfde. Tijdens de oogst willen ze alles hebben en als je in november/december zit gaat het wilde er af. "Daarom is het belangrijk de vaste voerders in ere te houden", aldus een handelaar. Verder gaat de bietencampagne deze week van start en kan de perspulp uitgeleverd worden. De markt voor bierbostel blijft stabiel. Alle bierbostel die beschikbaar is vindt vlot zijn weg zonder dat wachttijden noemenswaardig oplopen. De DCA Indicatieprijs blijft dan ook gelijk op €3,90 per procent droge stof. Het aanbod voeraardappelen blijft beperkt. Prijzen lopen wat uiteen maar het gemiddelde in de DCA Indicatieprijs blijft op €60 per ton staan.

Kwaliteit
Grote verschillen in kwaliteit kenmerken de stromarkt. Tussen wat de klant verwacht en wat er geleverd wordt, zit af en toe spanning. Er worden meer dan gemiddeld vrachten teruggehaald, melden verschillende handelaren. Naast de veehouderij komen ook de bollentelers aan de markt voor stro. Zwart stro is voor de bollen geen probleem, maar deze klanten zijn dan weer wel scherp op lang stro. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro komt deze week uit op €130 per ton. De onderkant van de markt zit zo rond de €125 per ton en voor lang goudgeel stro loopt dat op richting €140 per ton.

In hooi is er weinig handel. Graszaadhooi is moeilijk te krijgen maar daar staat tegenover dat verschillende handelaren melden ook maar weinig vraag te hebben. De DCA Indicatieprijs heeft een stapje omhoog gedaan naar €160 per ton. Onderscheid naar ras is er nauwelijks. Kunnen leveren is belangrijker, zo lijkt het. Weidehooi blijft stabiel op €190 per ton. Ook kuilgras wordt relatief weinig verhandeld. Wat er gedaan wordt zijn vaak balen najaarsgras die vorige week nog zijn gewonnen. In normale rijkuilen is het rustig. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras blijft stabiel op €85 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox