shutterstock

Analyse Ruwvoer

Ruwvoermarkt kan op adem komen

14 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

De rust keert langzaam maar zeker terug in de ruwvoerhandel. In kuilgras en maïs hebben de meeste handelaren niet veel te doen deze week. Bijproducten blijven goed gevraagd, al is het hele gekke er onderhand wel af. In hooi en stro loopt het vaste werk door.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vraag en aanbod zijn over de hele linie redelijk in balans in de bijproducten. Dat wil niet zeggen dat alles even goed verkrijgbaar is. Maar handelaren kunnen over het algemeen wel een alternatief aanbieden als de beschikbaarheid van een product krap is. Eiwitproducten zijn over het algemeen wel wat hoger geprijsd dan de energieproducten. Bierbostel blijft goedgevraagd, maar levertijden blijven bij de meeste leveranciers beperkt. De DCA Indicatieprijs blijft stabiel op €4,10 per procent droge stof.

De staart van de aardappeloogst gaat zeer moeizaam en bij wat er nu uit de grond wordt gepeuterd kun je vraagtekens zetten. Het aanbod voeraardappelen neemt daardoor toe. De kwaliteit van de aardappelen die de verwerkers niet willen hebben is echter dermate slecht dat ze ook amper te voeren zijn. Ze komen bij wijze van spreken de wagen uit gedreven of het is meer grond dan aardappelen die gebracht worden. De DCA Indicatieprijs voor fatsoenlijke voeraardappelen blijft gelijk aan vorige week, €50 per ton.

In hooi en stro is het vooral het vaste werk dat doorloopt. De prijzen blijven ongewijzigd met €135 per ton voor zowel tarwe- al gerstestro en €190 per ton voor weidehooi. Goed graszaadhooi is moeilijk te krijgen. De DCA Indicatieprijs komt uit op €165 per ton, ongeacht ras. Omdat graszaadhooi moeilijk te krijgen is, merken enkele handelaren op dat er meer belangstelling is voor voerstro. Gehamerd Spaans stro is wel goed aan de prijs, mede door forse tarieven voor transport.

Weinig handel
Kopers hebben in de aflandperiode hun slag geslagen voor wat betreft snijmaïs. Het zijn nu de laatste restjes van de oogst van 2023 die nog verkocht worden. Voor levering uit de kuil is het nog te vroeg in het seizoen. De DCA Indicatieprijs voor maïs is iets gestegen deze week naar €85 per ton. Hierbij moet wel de opmerking gemaakt worden dat er weinig handel is. Dat geldt ook voor kuilgras. De DCA Indicatieprijs komt uit op €100 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox