Shutterstock

Analyse Melk

Wat doet de melkaanvoer buiten Europa?

26 November 2024 - Wouter Baan

In Europa staat de melkaanvoer de laatste maanden in het teken van krapte, met torenhoge prijzen voor boter en room als gevolg. Wat is de status van de grote producerende landen buiten Europa die tevens een grote rol spelen in de mondiale zuivelexport?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Amerikaanse melkaanvoer verloopt de laatste maanden vrij steady, waarbij er is sprake van een lichte toename. In oktober bedroeg de productie in de 24 belangrijkste melkveestaten 8,14 miljoen ton, dit is een groei van 0,4% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal was sprake van een behoorlijke teruggang, waardoor de totale productie in 2024 mogelijk wel lager uitpakt dan een jaar eerder. Amerikaanse melkveehouders houden de laatste maanden weer meer koeien aan. Dit is waarschijnlijk een gevolg is van de stijgende melkprijzen.

Nieuw-Zeeland is seizoen goed begonnen
Nieuw-Zeeland is het productieseizoen 2024/25 met een ruime voorsprong begonnen. Met 2.6 miljoen ton lag de aanvoer in september 4,1% boven het niveau van vorig jaar. Tevens is dit het hoogste niveau sinds 2020. De komende maanden - als de melkaanvoer toewerkt naar de productiepiek - moet blijken of de riante voorsprong intact blijft. Aan de melkprijzen zal het niet liggen. Grote verwerkers als Fonterra en Synlait hebben de melkprijzen voor dit seizoen verder verhoogd en baseren zich hierbij op de stijgende prijzen op de Global Dairy Trade. Niet eerder waren de melkprijzen zo hoog als nu, hoewel de kosten op melkveebedrijven door de inflatie zich ook laten gelden.

Productie in Australië herstelt verder
Sinds april 2023 trekt de melkproductie in Australië weer aan, na een jarenlange krimp. De groei zet in 2024 voorlopig door. Met 812,50 miljoen liter lag de aanvoer in september zo'n 1,5% boven het niveau van vorig jaar. De groei komt vooral door aantrekkende productie in de staten New South Wales en Victoria. Dit wordt toegeschreven aan gunstige weersomstandigheden, waarbij voldoende regenval de cruciale factor is. De groei zwakt dit jaar overigens wel iets af, want in 2023/24 nam de productie met ruim 3% toe.

Argentinië voert productie weer op, net als Brazilië
De Argentijnse melkproductie begon 2024 met een flinke achterstand, maar intussen is dit weer aardig hersteld. Met 1,06 miljoen liter lag de aanvoer vorige maand slechts nog 0,4% achter op vorig jaar. Over heel 2024 bekeken, is de achterstand nog wel 8,5%. De stroeve start dit jaar is een gevolg van het aantreden van president Javier Milei, nu precies een jaar geleden. Zijn drastische economische beleid motiveerde melkveehouders om de productie af te schalen. Door lage zuivelvoorraden trokken de melkprijzen echter behoorlijk hard aan, waarop de productie nu weer wordt opgevoerd. De economische situatie in het land is nog steeds penibel. In Brazilië is na jaren van krimp dit jaar weer sprake van een lichte groei. In de eerste drie maanden lag de aanvoer met 18,3 miljoen liter zo'n 1,5% boven het niveau van vorig jaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden