Andriy Blokhin / Shutterstock.com

Nieuws melk

Melkveehouderij VS houdt adem in om Trump

7 Maart 2025 - Klaas van der Horst

De tarievenoorlog die Amerikaans president Donald Trump is gestart, wordt in de melkveehouderij in zijn land met angst en beven aangezien. De bedrijfstak - die de laatste tien jaar steeds exportafhankelijker is geworden, maar ook grotendeels Trumpstemmer was - kan de maatregelen van hun president en de reactie daarom missen als kiespijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zuivelorganisaties als de IDFA, de NMPF en ook exportbevorderaar USDEC trokken deze week daarom allemaal aan de bel. Veertig procent van de $8,2 miljard dollar aan zuivelexport ging vorig jaar naar Canada en Mexico. De kaasexport naar Mexico steeg vorig jaar nog met bijna 30%. Ondertussen daalt de binnenlandse zuivelconsumptie in de VS en zijn juist nog diverse fabrieken in aanbouw, waarmee de export verder moet worden verhoogd.

Door de tarievenoorlog komt dit allemaal in gevaar. De ontwikkelingen gaan snel. Trump heeft in het geschil met Canada al wat gas terug genomen, maar Canada handhaaft voorlopig een extra importtarief van 25% op tal van Amerikaanse producten, waaronder zuivel. De situatie met Mexico is onhelder, maar dan is er nog China, de derde exportbestemming voor Amerikaanse zuivel. Daar gaat de laatste jaren voor $500 tot $800 miljoen aan zuivel heen, maar China heeft nu ook extra tarieven ingesteld.

Geen harde kritiek, wel zorgen en afreageren
Harde kritiek uiten op Trump doen weinigen in de VS, maar de USDEC reageert onder meer op de situatie door de zuivelhandel tussen de VS en de EU nog eens kritisch onder de loep te nemen. Europa exporteert voor $3 miljard naar de VS, terwijl de VS maar voor $167 miljoen aan de Europeanen kwijt kan, klaagt vice-president Jaime Castaneda. Daar moet volgens hem iets aan worden gedaan.

In Ierland geeft dat veel zorgen, want 13% van de Ierse zuivelexport, goed voor €840 miljoen, gaat naar de VS. Vooral Kerry is sterk afhankeljk van deze export.

Illegale arbeid
Het zijn niet alleen de tarieven die de Amerikaanse zuivelsector stress geven. Ook Trumps plannen om grote groepen illegaal in de VS aanwezige mensen uit te zetten, geven zorgen.  De Universiteit van Wisconsin heeft uitgerekend dat een strenger immigratiebeleid de lonen in de melkveehouderij met minstens 20% zal laten oplopen en de productiviteit met 10% zal verlagen. Zuivel zal tussen de anderhalf en twee keer zo duur worden in de VS, zo wordt in Californië gevreesd. Hardwerkende migranten zonder papieren doen nu het meeste werk in de melkveehouderij.

Innovatiesteun en voedselprogramma's
Ten derde zijn er de vele bezuinigingen die de nieuwe administratie wel doorzetten. In Wisconsin vrezen veel kleinere en middelgrote melkveebedrijven voor hun toekomst omdat er geen innovatiesteun meer wordt gegeven. Landelijk wordt bovendien een daling van de zuivelconsumptie voorzien met zo'n 4% als Trump, zoals aangekondigd, ook het mes zet in de vele gesubsidieerde voedselprogramma's. Hij vindt ze onnodig, maar veel arme mensen in de VS leven ervan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden