Shutterstock

Nieuws Melk

Weidepremie op de schop: 'Tijd voor staffelsysteem'

11 Maart 2025 - Wouter Baan - 1 reactie

Een weidepremie moet gebaseerd zijn op het daadwerkelijk aantal uur dat koeien jaarlijks buiten lopen, vindt Werkgroep Meerweiden (LTO, NAJK, Biohuis en Netwerk GRONDig), die daarom het project 'Meet Weet Weidegang' is gestart om de huidige generieke beloning binnen drie jaar te vervangen door een staffelsysteem. Het optimisme is groot. "De kans dat ZuivelNL en de NZO dit gaan omarmen, schat ik op 90%", aldus projectleider Diana Saaman.

De projectgroep is op de achtergrond al een half jaar bezig en treedt nu – aan het begin van het weideseizoen – voor het eerst naar buiten. Het doel is om het huidige generieke systeem om te turnen in maatwerk, waarbij iedere melkveehouder in Nederland beloond wordt voor het aantal uur dat de koeien daadwerkelijk buiten lopen.

Basispremie mogelijk omlaag
Nu is het zo dat weidende melkveehouders jaarlijks de grens van 720 uur moeten behalen om in aanmerking te komen voor de weidepremie. "Veel melkveehouders zitten echter ruim boven deze norm, terwijl er ook een groep is die deze norm amper of zelfs niet haalt", zo laat Saaman weten. In beloning wordt daar nu geen onderscheid in gemaakt. Daarom pleiten wij voor maatwerk, waarbij melkveehouders via een staffelsysteem beloond worden.

Ter illustratie zouden dit staffels kunnen worden tussen 1.000 en 1.500 uur en vanaf daar weer een volgende staffel. Een consequentie van deze aanpak zou kunnen zijn dat de basispremie omlaag gaat, zodat er meer geld overblijft om te verdelen over de koplopers", zo schetst Saaman de financiële denkwijze. "Al pleiten we per saldo ook voor extra weidegeld. Al met al moet er een impuls zijn voor het verdienmodel en om doelsturing vorm te geven."

Cono en A-ware positief
Het plan sluit volgens Saaman goed aan bij de tijdgeest in de sector. Zowel maatschappelijk, politiek als in de markt. "Weidegang wordt maatschappelijk hoog gewaardeerd en politiek gezien gestimuleerd. In de markt wordt bovendien via verschillende melkstromen beloont voor extra duurzaamheid. Daarom acht ik de kans van slagen van dit project op 90%. In de afgelopen maanden werd het plan al bij diverse verwerkers voorgelegd. "Cono en A-ware reageerden meteen heel enthousiast en hebben actief melkveehouders aangedragen voor het project." Toch wil Saaman het plan niet via individuele producenten realiseren, het doel is om via ZuivelNl en de NZO een staffelsysteem op te tuigen die vervolgens door alle verwerkers omarmd wordt.

11 melkveehouders uit 5 provincies
In het project worden de komende drie jaar de weidegang van elf melkveehouders uit vijf provincies middels halsband-tags te monitoren. Deze resultaten moeten de basis leggen onder het plan. Er is bewust gekozen voor diversiteit in de bedrijfsvoering. De helft van de groep melkt met een robot en er zijn ook biologische deelnemers. Daarnaast is er een verdeling gemaakt over verschillende zuivelafnemers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Henk 13 Maart 2025
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10912186/weidepremie-op-de-schop-tijd-voor-staffelsysteem]Weidepremie op de schop: 'Tijd voor staffelsysteem'[/url]
waar moet je volgend jaar de mest dan weg halen om af te voeren ?
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Wat doen de actuele melkprijzen?

Bekijk en vergelijk het
in de Melkprijsvergelijker

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden