Arla en DMK willen haast maken hun fusieplannen. Dit melden bronnen rond beide bedrijven. Over minder dan een maand moeten vertegenwoordigers van de ledenraden zich uitgesproken hebben over de plannen. Daarna moet het voornemen naar de mededingingsautoriteiten.
Met name in Duitsland zijn er nogal wat boeren die aarzelen of ze wel mee zullen gaan in de fusie. Het zijn met name leden van DMK die twijfelen, maar niet alleen zij. De aarzeling betreft de vraag of ze deel willen zijn van een megazuivelbedrijf dat waarschijnlijk vrij ver van de boer af zal staan. Ook speelt bij boeren de zorg over het opgebouwde vermogen in de coöperatie. Dat laatste is met name bij DMK een punt. Daar is in de voorbije jaren door vrij massale uittocht van leden het coöperatievermogen behoorlijk verwaterd en dat moest worden aangevuld. Arla staat financieel steviger, maar de ervaringen van het verleden, gecombineerd met de vrees dat er in een groter geheel nog minder zeggenschap voor het individuele lid zal zijn, maakt melkveehouders aarzelend, zo valt te horen en te lezen.
Het aantal actieve leden van DMK is overigens fors afgenomen in de voorbije jaren. Eind 2023 waren dat er nog maar 3.800 in Duitsland en (via DOC Kaas) 600 in Nederland. Vooral in Duitsland is het aantal actieve leden in de laatste jaren sterk gedaald. Velen van hen zijn overgestapt naar andere coöperaties of particuliere verwerkers. In het noorden van Duitsland valt er nog vrij veel te kiezen. Bovendien zijn ook Nederlandse bedrijven actief melkveehouders aan het werven.
Bij Arla lijkt een stemming over de voorgenomen fusie gemakkelijker te gaan, hoewel sommige verantwoordelijke bestuurders hun zorgen zullen hebben over de kosten van de fusie. De Duitse stem binnen Arla zal echter niet de doorslag geven. Vertegenwoordigers uit diverse landen moeten de knoop doorhakken.
Voor het management van Arla lijkt samengaan met DMK een goede manier om meer marktmacht te veroveren in Duitsland, maar juist daar weert de retail zich. De grote Duitse supermarkten willen niet dat fusiebedrijf Arla/DMK te machtig wordt in het winkelschap. Voor sommige supermarktketens zou een ongehinderde fusie erop neerkomen dat de nieuwe zuivelreus tot 30% van het zuivelschap gaat vullen, en dat wordt als ongewenst gezien.
De kans is daarom groot dat deze spelers hun bezwaren zullen uiten via zowel de mededingingsautoriteiten als via hun inkoopbeleid. Concurrenten van Arla merken nu al dat er sprake is van uitwijkgedrag bij de retailers.
Mogelijk is dit allemaal al een ingecalculeerd risico en ziet met name Arla per saldo toch een versterkte marktpositie ontstaan in Duitsland. De onderneming is ondertussen ook niet helemaal afhankelijk van de Duitse markt. In het Verenigd Koninkrijk is het bedrijf volop aan het investeren, om daar meer rendement uit de markt te halen. Het kondigde in de voorbije maanden de sluiting aan van een roomfabriek in Noord-Yorkshire, maar juist een vergroting van de productiecapaciteit in het Schotse Lockerbie én de bouw van een nieuwe grote mozzarellafabriek in Devon, dichtbij de vorig jaar overgenomen weifabriek van Volac. Arla speelt zo in op de groeiende vraag naar kaas en haalt ook meer geld uit elke liter melk. Daar is op de Britse markt nog aardig wat mee te winnen.