AgruniekRijnvallei

Nieuws AgruniekRijnvallei

AR: 'Krimp varkenshouders kleiner dan gedacht'

20 Januari 2020 - Jorine Cosse

AgruniekRijnvallei (AR) meldt dat de voerafzet, ondanks de krimpende veestapel, over 2019 gestegen is. Dit heeft onder meer als reden dat er in alle sectoren nieuwe klanten zijn verwelkomd en dat heeft geleid tot een positieve klantenbalans en een plus in de afzet. De krimp onder varkenshouders viel minder hard uit dan was ingecalculeerd. 

Algemeen directeur Martin Grift is tevreden over het behaalde resultaat. De grootste groei in het klantenbestand is gerealiseerd in de rundveesector met ruim 50 nieuwe klanten. ook de franchise winkels van Welkoop hebben een goed resultaat geboekt. Er is zelfs een nieuw record gerealiseerd, waardoor 2019 voor de winkels het beste jaar is in de geschiedenis.

"Er heeft zich met name een forse groei voorgedaan onder vleesveehouders, wat onder andere te danken is aan het Bief Select assortiment", meldt Grift. Het ledenaantal onder de melkveehouders is redelijk op pijl gebleven. De grootste volumegroei vond plaats in de pluimveesector, exacte tonnages worden niet gemeld.

Varkenshouders boerden door
Het klantenbestand onder varkenshouders daalde minder hard dan verwacht. De daling, die in 2018 werd ingezet, zette door in 2019, maar bereikte niet het dieptepunt waarop gerekend was. Dit is voornamelijk te danken aan het feit dat sommige varkenshouders besloten om door te boeren, vanwege de hoge opbrengsten. 

Wanneer we Grift vragen naar zijn verwachting omtrent de warme sanering in 2020 geeft hij aan dat het ook voor AR wel spannend wordt. "Met 500 potetiële stoppers zijn er volop speculaties. We hebben binnen ons klantenbestand geïnventariseerd wie er willen stoppen, maar het is nog niet duidelijk hoe en wat." 

Toch blijft Grift optimistisch over de toekomst. Hij denkt dat AR de omzet stabiel kan houden, ook met de warme sanering in het achterhoofd. Naast de warme sanering en de opkomst van dierziektes (Afrikaanse varkenspest en vogelgriep) gaat ook het overheidsbeleid omtrent de stikstofproblematiek in 2020 een rol spelen. "Het is voor ons belangrijk om de zaken hier intern goed op orde te hebben, zodat we de uitdagingen aan kunnen gaan."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden