Eigen foto

Boerenbusiness Ruwvoertour

Ruwvoertour volgt 10 percelen snijmaïs en gras

26 Maart 2020 - Redactie Boerenbusiness

De Boerenbusiness Ruwvoertour wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd. 10 percelen snijmaïs en 10 percelen grasland, die verspreid over Nederland liggen, worden gedurende het groeiseizoen en het in- en uitkuilen gevolgd.

De informatie over het zaaien, de opkomst en de oogst van de snijmaïs en de ontwikkeling van het gras op de weilanden wordt gedeeld op de speciale pagina van de Ruwvoertour. Waar bevinden zich de percelen?

Noorden van Nederland
In het noorden van Friesland, in Jelsum, ligt het eerste perceel. Deze veehouder heeft 130 melkkoeien en 110 hectare kleigrond, waarvan 25 hectare wordt gebruikt voor snijmaïs en de overige 85 hectare is grasland. Op een deel van het grasland wordt een wisselteelt met aardappelen toegepast. Deze veehouder heeft een mestvergister en op zijn percelen is geen derogatie van kracht.

Het tweede perceel ligt in Zuidbroek, provincie Groningen. Deze veehouder heeft 220 melkkoeien op overgangsgrond van zand- naar klei. In totaal heeft de veehouder 122 hectare, waarvan 22 hectare maïs op zandgrond en 89 hectare gras op kleigrond. Naast maïs en gras heeft deze veehouder ook 6 hectare veldbonen en 5 hectare tarwe. Op deze percelen is derogatie van kracht.

De derde veehouder vinden wij in Noord-Holland, in Aartswoud. Deze veehouder heeft 180 melkkoeien en maakt gebruik van 89 hectare zavelgrond, waarvan 16 hectare is ingepland voor snijmaïs. De andere 73 hectare bestaat uit 13 hectare in beheer en 60 hectare grasland met rode klaver. Op deze percelen is derogatie van kracht.

Midden van Nederland
In het midden van het land vinden wij 3 percelen. De eerste veehouder bevindt zich in de plaats Beerzerveld in de provincie Overijssel. Deze veehouder heeft 120 melkkoeien en 40 hectare zand- en dalgrond, waarvan 8 hectare is bestemd voor snijmaïs. De overige 32 hectare ligt onder gras. Op deze percelen is derogatie van kracht.

De tweede veehouder bevindt zich in Zeewolde in Flevoland. Deze veehouder heeft 85 melkkoeien en 38 hectare zware kleigrond, waarvan 12 hectare is ingetekend voor snijmaïs. De overige 26 hectare is grasland. Naast maïs en gras heeft deze veehouder 65,5 hectare voor akkerbouwgewassen, te weten 13 hectare zaaiuien, 13 hectare suikerbieten, 12,5 hectare consumptieaardappelen, 14 hectare tulpen en 13 hectare spruiten. Op deze percelen is geen derogatie van kracht.

De derde perceel ligt in Doetinchem in de Gelderse Achterhoek. Deze veehouder heeft 147 melkkoeien en 76 hectare klei- en zavelgrond. 15 hectare wordt klaargemaakt voor de maïsteelt, de overige 61 hectare is grasland. Op deze percelen is derogatie van kracht.

Meerdere percelen in Noord-Brabant
De Ruwvoertour telt 3 percelen in Noord-Brabant. De eerste ligt in Overloon. Deze veehouder heeft 295 melkkoeien en 97 hectare zandgrond, waarvan 57 hectare wordt geprepareerd voor maïs. De andere 40 hectare is gras met rode klaver. Deze percelen hebben geen derogatie.

Het tweede perceel ligt in Sint-Oedenrode. Deze veehouder heeft 90 melkkoeien en 27 hectare zandgrond. Daarvan heeft hij 15 hectare ingeruimd voor maïs. De andere 10 hectare is grasland. Naast maïs en gras heeft de veehouder nog 1,9 hectare voederbieten. Deze percelen hebben geen derogatie.

De derde perceel ligt in Udenhout. Deze veehouder heeft 118 melkkoeien en 35 hectare zandgrond, waarvan 6,5 hectare is bestemd voor snijmaïs. De overige 28,5 hectare is grasland. Op deze percelen is derogatie van kracht.

Het laatste deelnemende perceel ligt in de provincie Zeeland,  in Nieuwerkerk. Deze veehouder heeft 140 melkkoeien en 40 hectare, waarvan 32 hectare kleigrond nu grasland is. De maïs wordt geteeld op het land van een akkerbouwer, op in totaal 11 hectare. Naast maïs en gras heeft deze veehouder ook nog 2 hectare voederbieten, 3,3 hectare veldbonen en 2,6 hectare luzerne. Op deze percelen is derogatie van kracht.

De Boerenbusiness Ruwvoertour wordt ondersteund door de partners Limagrain, ForFarmers, Sencrop, Aeres Hogeschool, OCI Agro en DCA Finance.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden