Eigen foto

Gewastour Week 31

Grote verschillen in neerslag op de percelen

27 Juli 2020 - Redactie Boerenbusiness

Afgelopen weekend is er op alle aardappelpercelen in van de Boerenbusiness Gewastour neerslag gevallen. Qua neerslag zijn de verschillen groot met een uitschieter van bijna 28 millimeter in Scharendijke.

De afgelopen 7 dagen is er heel wat neerslag gevallen, zoals te zien in onderstaande tabel:

Perceel Neerslag in mm
Cuijk (Noord-Brabant) 5.3
Scharendijke (Zeeland) 27.9
Fijnaart (Noord-Brabant) 8.6
Dronten (Flevoland) 10.2
Ens (Flevoland) 31
Hank (Noord-Brabant) 6.6
Middenmeer (Noord-Holland) 21.6
Someren (Noord-Brabant) 3.6
Appelscha (Friesland) 24.6
Oldeholtwolde (Friesland) 12.2

In Ens is de meeste neerslag gevallen, het perceel in Someren kreeg de minste neerslag met 3.6 millimeter. Noord-Brabant heeft de minste neerslag gekregen en globaal gezien heeft het noorden meer regen gehad dan het zuiden, met uitzondering van Scharendijke.

Neerslag op de verschillende aardappelpercelen in Nederland

Ondergrond nog steeds droog
"Ik ben erg blij met deze bui die gevallen is. Bijna alles is gevallen op zaterdagavond en met deze neerslag moeten we ongeveer 2 weken wel vooruit kunnen", vertelt de teler uit Scharendijke aan Boerenbusiness. Het perceel kan niet beregend worden en werd erg droog, ondanks de neerslag is de ondergrond nog steeds droog volgens de teler. "De bui is op het juiste moment gekomen, ik had plekken op het perceel waar het loof begon te slijten door de droogte."

Vochtsensoren geven aan dat vocht nodig is
Op het perceel in Hank is er weinig neerslag gevallen. "Wij mogen helaas niet mee doen, ik had graag meer neerslag gehad", aldus de teler uit Hank. De vochtsensoren geven aan dat er vocht nodig is bij de aardappelen. "Perspectief van de markt houd mij alleen tegen om te gaan beregenen en extra kosten te maken." De teler twijfelt of hij aan het eind van de week nog gaat beregenen om de aardappelen te voorzien van vocht. Door de droogte zijn ook hier de aardappelen wel aan het slijten. 

Niet veel verdamping momenteel
Op het perceel in Dronten is ongeveer 10 millimeter neerslag gevallen. "Dit is ongeveer genoeg om de aardappels aan de praat te houden. We hoeven ons momenteel gelukkig niet heel druk te maken, maar als er tropische temperaturen komen, dan kunnen we aan het einde van deze week of begin volgende week weer beregenen." De teler vindt de ondergrond nog erg droog en houdt de temperatuur nauwlettend in de gaten om te bekijken hoeveel water er verdampt en de aardappelen nodig hebben om genoeg kilo's te produceren op het perceel. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden