LambWeston

Analyse Lamb Weston

Beurskoers Lamb Weston toont grillig verloop

11 Oktober 2021 - Rianne Nieuwenhuize

De beurskoers van fritesconcern Lamb Weston is vorige week grillig verlopen. Op de New York Stock Exchange daalde de koers donderdag 7 oktober naar $58,2 per aandeel. Ook op de Europese beurs was deze tendens zichtbaar. Hoe komt dat?

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de winst is gedaald, is de netto-omzet gegroeid. Dit omdat de afzet naar de foodservice is verbeterd, nadat landen de afgelopen maanden uit lockdowns kwamen. De netto-omzet van Lamb Weston steeg in het eerste kwartaal met 13% tot $984 miljoen. De stijging van de verkoopvolumes weerspiegelde vooral het herstel in de vraag naar diepgevroren producten buitenshuis. Deze compenseerden de daling van het detailhandelsvolume, dat grotendeels het gevolg was van lagere zendingen van huismerkproducten.

Verstoringen in de toeleveringsketen
Toch liggen er veel uitdagingen in het verschiet voor Lamb Weston. CEO Tom Werner meldt in een verklaring: "De impact van extreme zomerhitte die de aardappelgewassen in de Pacific Northwest negatief beïnvloed hebben, in combinatie met industriële operationele uitdagingen, resulteert in hogere kosten. De transportkosten, beschikbaarheid van arbeid en verstoringen in de toeleveringsketen blijven een punt van aandacht." 

{{dataviewSnapshot(45_1633939135)}}

De nettowinst over het eerste kwartaal van boekjaar 2021/2022 van Lamb Weston bedroeg $29,8 miljoen, een daling van $59,5 miljoen ten opzichte van het kwartaal van vorig jaar. De verwaterde winst per aandeel bedroeg $0,20, een daling van $0,41 met een kwartaal eerder. Veroorzaakt door een daling van de inkomsten uit bedrijfsactiviteiten.

Extra kosten
In januari 2021 voorspelde de fritesproducent al dat er nog flink wat kosten moesten worden gemaakt als gevolg van de coronapandemie. Zo moesten extra kosten worden gemaakt voor het stilleggen, saneren en herstarten van de vele productiefaciliteiten en het verkorten van verschillende looptijden. Ook moesten aardappelen uit opslag langer worden verwerkt. Deze kosten worden nu ook in de portemonnee van het foodconcern gevoeld.

Lamb Weston verwacht dat de bruto-winstmarges tot aan boekjaar 2022 onder het niveau van voor de pandemie blijven. Het bedrijf verhoogt de prijzen van zijn producten, past de roosters van werknemers aan en neemt andere stappen om deze problemen op te lossen. Het foodbedrijf verwacht dat de netto-omzet in het boekjaar 2022 boven de langetermijndoelstelling van lage tot middelmatige cijfers zal liggen.

Productiecapaciteit verhogen
Eind juli maakte Lamb Weston Meijer bekend een nieuwe fritesfabriek te bouwen in het Zeeuwse Kruiningen, die in 2023 operationeel moet zijn. De jaarlijkse productiecapaciteit van de bestaande locatie wordt hiermee met 180.000 ton verhoogd. Met de bouw is een investering van ongeveer €200 miljoen gemoeid. Met de uitbreiding worden vijftig nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd. De state-of-the-art fabriek gaat minder water en energie verbruiken en past hiermee in de duurzaamheidsstrategie van het beursgenoteerde bedrijf.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden