Tegenslag op tegenslag

Chinese melkproductie terug op niveau 2009

12 Februari 2014 - Redactie Boerenbusiness

De Chinese melkaanvoer zette over 2013 een grote stap terug. De stijgende trend van de afgelopen vier jaar kwam tot stilstand en de aanvoer eindigde op een niveau gelijk aan 2009. Dit is het resultaat van dierziektes en beleid vanuit de overheid, aldus Dairy Trader.

De gegevens vrijgegeven door het Nationale Bureau voor de Statistiek van China bevestigen dat de melkproductie in China over 2013 met 5,7 procent gedaald is tot 35,31 miljoen ton. Een volume gelijk aan dat van 2009.

Een aantal factoren hebben over 2013 tot dit matige resultaat geleid. Onder die factoren bevinden zich slechte weersomstandigheden, gebrek aan een goede kwaliteit veevoer en een daling van het aantal koeien. 

De Chinese autoriteiten ondersteunen tegelijkertijd de grote bedrijven ten koste van de kleine bedrijfjes. De boeren met maar een paar koeien worden uit de sector verjaagd, terwijl het aantal grote bedrijven toeneemt. Deze transitie werd in gang gezet nadat er nieuwe regelgeving kwam net na de melaninecrisis in 2008.  

Ongelukkig genoeg daalt de melkproductie vanuit de kleine bedrijfjes nu sneller dan dat de productie op de grote bedrijven stijgt. 

De kleine bedrijven krijgen sowieso minder geld voor de melk dan de grote bedrijven. Over 2013 kende China hoge prijzen voor rundvlees wat de kleine bedrijfjes aanmoedigde om vee te laten slachten, waaronder ook melkkoeien.  

Uitbraken van ziektes zoals Tuberculose, betere bekend als TB, reduceerde het aantal beschikbare koeien voor de melkproductie nog verder.

De daling van de melkproductie in China zorgde voor een grote toename bij de vraag naar zuivel. In 2013  nam de import van volle melkpoeder met 50 procent toe tot 620.000 ton. Van dat volume werd 91 procent ingevuld door Nieuw-Zeeland. Ook de Chinese aankopen van magere melkpoeder (plus 40 procent), boter ( plus 37 procent) en wei (plus 30 procent) lieten een toename zien. 

melkproductie_china.JPG

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden