Grote schade voorkomen

Maiswortelboorder levert Belgen maïsverbod op

1 Augustus 2014

Voor het eerst in bijna tien jaar is de maïswortelboorder weer opgedoken in België. Een kever die grote schade kan aanrichten aan de maïsteelt, waardoor een verbod op de teelt van maïs in het gebied waar het dier is aangetroffen noodzakelijk is. Ongeveer 65 boeren worden door het verbod getroffen.

De Belgische Boerenbond meldt dat in een veld in het Belgische Diegem vorige week vier kevers aangetroffen zijn. In reactie daarop heeft het Voedselagentschap een focus- en een veiligheidszone afgebakend in de ruime omgeving van de luchthaven Zaventem. Ongeveer 65 boeren worden door die maatregel getroffen. 

Toch is het geen overtrokken reactie, want de maïswortelboorder kan grote schade aanrichten. Het is de eerste keer sinds 2004 dat het dier weer in België opduikt. "Het diertje drong in de jaren 90 via Servië Europa binnen en heeft zich intussen geïnstalleerd in een groot deel van de EU. Maïswortelboorders kunnen tot 90 procent van de oogst op een perceel vernietigen."   

Binnen de veiligheidszone vallen de gemeenten: Steenokkerzeel, Grimbergen, Zaventem, Kraainem en enkele Brusselse gemeenten die ten noorden en oosten van de genoemde gemeentes liggen. Hierbij zijn naar schatting 300 percelen maïs betrokken. Of het hierbij blijft moet nog maar blijken, want er worden nu paaltjes met lijn en lokstof geplaatst om na te gaan of de kever zich al verder heeft kunnen verspreiden. 

Ondertussen ging het bij de communicatie tussen het Voedselagentschap en de ondernemers al mis. Zo moesten de getroffen ondernemers uit de pers vernemen dat de bijzonderlijk schadelijke kevers in hun achtertuin in aangetroffen.    

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief