Analyse DCA Mestmarkt

Prijs varkensdrijfmest begint aan een daling

10 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness

Het jaar 2013 gaat in mestland rustig van start. Van dwingend aanbod is amper sprake, wat de oorzaak is van de de rust op de markt. Ondertussen hebben de prijzen van varkensdrijfmest een daling ingezet, zo blijkt uit een analyse van DCA Mestmarkt.

Op de mestmarkt is wel enig verschil te bespeuren tussen de noordelijke en zuidelijke regio’s. In het noorden is sprake van een behoorlijke achterstand in het vol rijden van mestsilo’s. In het zuiden is die achterstand heel wat kleiner.

Een opvallend gegeven is en blijft dat het lastig is om mest in handen te krijgen. Insiders geven aan dat dit voor een zeer groot deel komt door een tekort aan liquide middelen bij de varkenshouder.

De achterstand in het vol rijden van de mestsilo’s zet de mesthandel op scherp, want dat kan voor logistieke problemen zorgen richting het voorjaar. Wanneer opeens iedereen mest wil hebben en een groot deel van de mest moet nog aangevoerd worden kan het niet anders dan dat akkerbouwers moeten wachten. Alles in een keer van mest voorzien is whisful thinking.

Voor een enkele intermediair is dat reden om met een prijsaanpassing te kijken of veehouders toch genegen zijn tot het geven van aanbod. Soms lukt dat. De dalende tendens van de ophaalbijdragen van varkensdrijfmest lijkt ingezet. Rundveedrijfmest en vaste kippenmest hebben een meer prijshoudend karakter.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden