Alleen minder pluimveemest

Tot februari record volume mest verplaatst

28 Februari 2013 - Redactie Boerenbusiness

Tot en met februari vervoerde Nederlandse loonwerkers een record volume aan dierlijke mest. Dit blijkt uit de gegevens van Dienst Regelingen. Over de hele linie werd dan ook meer mest aangeboden met uitzondering van de pluimveehouders die minder mest lieten verplaatsen.

Met een volume van ruim 24,42 miljoen ton verplaatste mestrijders een recordvolume aan mest. Door de grotere tanks zet het aantal transporten echter geen record neer. Deze bleef met 798.374 ruim onder de aantallen van 2009 en 2010.

Het grotere volume aan mest wat verplaatst werd ging ook gepaard met hogere gehaltes fosfaat en stikstof. Van 2010 op 2011 lag procentueel de stijging van het volume fosfaat en stikstof ruim onder de toename van het volume. Zo steeg het volume aan mest wat vervoerd werd met 4,1 procent, de kilogrammen fosfaat met 0,6 procent en de kilogrammen stikstof met 0,54 procent.

Echter van 2011 op 2012 steeg het volume aan mest wat verplaatst werd met 5,5 procent, maar stegen de kilogrammen fosfaat met 2,9 procent en de kilogrammen stikstof met 3,8 procent.  

Vrijwel alle leveranciers van mest presteerde het om meer mest beschikbaar te stellen voor transport. Enige uitzondering hierop vormt de pluimveesector. Daar daalde het getransporteerde volume met 0,3 procent. Procentueel steeg het volume mengmest met 14,9 procent het meeste, maar in absolute tonnen kent varkensmest de grootste toename. Varkensmest is met een aandeel van 44 procent veruit de grootste leverancier van mest.

Akkerbouwers blijven de grootste afnemers van mest en namen ruim 7,0 miljoen ton mest af, een plus van 8,5 procent. Na de akkerbouwers volgen intermediairs (5,4 miljoen ton) en graasdierbedrijven komen op een derde plaats met 3,5 miljoen ton.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden