Nog zes verdachte opgepakt

Oppakken hoofdverdachte stopt mestfraude niet

27 Maart 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Op 27 februari pakte de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) een eerste 42-jarige Brabantse verdachte op- een mestintermediair- en dinsdag maakte de organisatie bekend nog 6 verdachten opgepakt te hebben. De fraude bleek zelfs zonder de hoofdverdachte gewoon door te gaan. De intermediair verdiende vermoedelijk miljoenen euro"s aan de fraude.  

De aanhouding van de hoofdverdachte eind februari bleek onvoldoende om de fraude in mest helemaal stil te leggen. In het kader daarvan werden de afgelopen dagen nog 6 verdachte opgepakt. "De aangehouden verdachten zijn vermoedelijk behulpzaam geweest bij het mogelijk maken van deze fraude en hebben deze deels voortgezet sinds de hoofdverdachte is aangehouden." Net zoals de hoofdverdachte worden de andere beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en valsheid in geschrifte.

Het onderzoek naar de fraude rondom nationale en internationale meststromen werd in september 2012 in gang gezet. Toen vonden er vier doorzoekingen plaats in Noord-Brabant, maar ook in Zwitserland, België, Duitsland en Polen.

In eerste instantie ging justitie er vanuit dat er naast de hoofdverdachte nog vier mannen betrokken waren bij de fraude. "Het vermogen dat verdachten vermoedelijk verdiend hebben door zich niet aan de regels te houden wordt waar mogelijk afgepakt. Er zijn onder andere auto"s, quads, motoren en een tractor in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op ontroerend goed van verdachten", zo meldt het Openbaar Ministerie al in september.

Op 27 februari onderneemt de NVWA-IOD voor het eerst echt actie en wordt een hoofdverdachte opgepakt. Op dat moment zijn er naast de hoofdverdachte nog maar drie andere verdachte in beeld. Pas vrijdag 22 maart volgen er nog 5 aanhoudingen, waarbij de verdachte variëren in leeftijd van 29 tot 38 jaar. Vier van de vijf verdachten zijn maandag door de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Bosch voor 14 dagen in bewaring gesteld. Dinsdag werd ook nog een van origine Poolse man die woont in Noord-Brabant aangehouden.

Of hiermee een einde komt aan de mestfraude moet nog blijken. De hoofdverdachte werd namelijk in 2011 ookal veroordeeld door de rechtbank in Den Bosch en moest toen een boete betalen van 62.000 euro. Dit ging gepaard met een voorwaardelijke celstraf voor overtreding van vergunningvoorschriften en de gezondheids- en welzijnswet. Op het bedrijf in Lierop werd mest verwerkt met een installatie die op een andere plek stond dan was vergund. Op de plek van de installatie was niks voor bescherming van de bodem geregeld. In die zaak loopt nog een hoger beroep.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Socrates de Griek 29 Maart 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mestmarkt/artikel/item/10823221/Oppakken-hoofdverdachte-stopt-mestfraude-niet]Oppakken hoofdverdachte stopt mestfraude niet[/url]
Het is goed dat handelaren als deze worden aangepakt. Maar de fraude met mest gebeurt en blijft bestaan totdat er daadkrachtig wordt gecontroleerd en gehandhaaft. Dan bedoelen we niet 1 keer in de 3 jaar (vooraf aangekondigd) langs komen en dan ook nog vertellen welke week en welke vrachten zullen worden gecontroleerd. Neen, we bedoelen steeksproefgewijs en onaangekondigd en met grote regelmaat, met name bij partijen die het niet zo nauw nemen! De nVWA voorheen de AID heeft geen prioriteit bij kleine fraude, alleen bij de fraude zoals bij Anthony. Maar zoals we weten: vele kleintjes maken een grote. Even een voorbeeld: recent heeft DR boetes uitgedeeld voor mestzakjes die niet voldoende mest bevatten. Regels zijn regels zou je zeggen, en dat is ook zo, maar de zin ervan is ver te zoeken. Bij 100 gram kan het Lab prima de waarden onderzoeken maar het moet minimaal pak hem beet 700 gram zijn. Boete 300 euro per zakje wat te licht weegt, dat gaat er bij een weldenkend mens, als Socrates, niet in. Mede omdat de fabrikanten van de potten en zakjes toegeven dat het gewoon niet altijd kan. A propos, de oplossingen zijn er al en dat is niet de techniek verbeteren maar gewoon er een beetje bij doen. Overheid, wees niet zo naief, u verplicht met deze onzin een rechtgeaarde ondernemer om dingen te doen die veel ondernemers feitelijk niet willen. Moeilijke vragen over de wet mag je niet stellen, daar komt geen antwoord op,omdat ze het ook niet weten, maar boetes komen er wel als achteraf blijkt dat je het fout hebt gedaan daar waar ze zelf vooraf geen antwoorden verschaffen.

Moraal van het verhaal: overheid trek het boetekleed aan en doe de goede dingen en de dingen goed.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden