Einde van twee reuzen

K+S legt zich neer bij lagere kaliprijs

6 Augustus 2013 - Redactie Boerenbusiness

Na het klappen van Belarus Potash (BPC) door het uitstappen van Uralkali is het stil geworden rondom de kali-reuzen. K+S maakt dinsdag echter bekend zijn verwachting voor de omzet verlaagd te hebben. Dit mede als gevolg van lagere kaliprijzen.

De aankondiging van het Russische Uralkali dat ze uit BPC stappen en de productie van kali gaan uitbreiden zorgt voor veel onzekerheid bij de ontwikkeling van kali-prijzen. Dit mede door de acceptatie van prijsverlagingen door Uralkali. 

Tegen deze achtergrond heeft het Duitse K+S een afwachtende houding aangenomen. Tevens heeft het bedrijf zijn operationele inkomsten voor 2013 aangepast. Ook voor 2014 wordt niet meer gerekend op extra omzet. 

Uralkali legde vorige week een bom onder de kaliprijzen met uitspraken die wijzen op flink lagere prijzen. Geen enkel bedrijf is daar immuun voor, inclusief K+S. Het Duitse bedrijf geeft echter aan een sterke tegenhanger te hebben in de vorm van de zoutactiviteiten. Die volgt heel andere markttrends dan kali. De plussen bij zout zijn evenwel onvoldoende om de verliezen bij kali te compenseren.

Ook benadrukt het Duitse bedrijf dat er geen enkele vervanging voor kali bestaat. Met een groeiende wereldbevolking en een krimpend landbouwareaal is kunstmest hard nodig om de productie te verhogen. Vanwege deze reden zet het bedrijf geen enkel vraagteken bij het legacy project.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

K Skali
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden