Analyse DCA Mestmarkt

Graanoogst zorgt voor lichtpuntje bij mest

23 Augustus 2013 - Redactie Boerenbusiness

Verlenging van het uitrijdseizoen voor mest op bouwland heeft vooralsnog niet voor veel actie in de mesthandel gezorgd. Uit een analyse van DCA Mestmarkt komt naar voren dat vooral de graanoogst de mate van activiteit bepaalt. Veehouders hebben nog een ruime week om mest uit te rijden

Vorige week werd bekend gemaakt dat de uitrijdperiode voor mest wordt verlengd tot 15 september. Het is in de mesthandel echter nog niet te merken dat er langer mest uitgereden mag worden.

Slechts enkele mesthandelaren melden dat het drukker is in de mest. Dit geldt alleen voor de handel actief in gebieden waar akkerbouwers de oogst van tarwe en het ophalen van stro achter de rug hebben. Andere spreken juist van een rustige week, omdat het dorsen nu pas echt begint. De graanoogst bepaalt hoe druk de mesthandel het heeft.

Daarnaast bezitten akkerbouwers nog maar een beperkte plaatsingsruimte voor mest. Op veel bedrijven zit de mestruimte daardoor al vol. Een knelpunt waar niemand omheen kan. Als gevolg daarvan blijft de vraag naar mest beperkt. Hiertegenover staat een aanbod wat eveneens niet overal even groot is.   

Over het algemeen vinden handelaren de huidige verlenging van het uitrijseizoen krom en onlogisch. De sector heeft nu te maken met mooi weer, waardoor het uitrijden van mest vrij goed gaat. Heel anders was de situatie vorig jaar. Toen was het nat op het land en werd de uitrijdperiode niet verlengd.

De ophaalbijdrages voor varkensdrijfmest blijven vrijwel overal stabiel. Uitzondering is Barneveld waar de bijdrage licht toenam.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden