Voorbeeld Kringloopwijzer

Mestruimte via wetenschappelijke steun

11 September 2013 - Redactie Boerenbusiness

Staatssecretaris Sharon Dijksma streeft er naar om de derogatie van de nitraatrichtlijn door te zetten voor de periode 2014-2017, maar daar wordt pas in december over gestemd. Voor nu stelt zij dat er ruimte is voor meer gebruiksruimte wanneer initiatieven wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Dinsdag maakte Dijksma de maatregelen bekend voor het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn. Een van de belangrijkste elementen bij het overleg tussen de Europese Commissie en LTO was dat er ruimte is voor meer mest wanneer initiatieven wetenschappelijk gesteund worden.

"Om lokaal en regionaal maatwerk mogelijk te maken, bied ik initiatieven die door wetenschappelijke onderbouwing en borging kunnen aantonen en garanderen dat zij met andere maatregelen tot een equivalent milieuresultaat komen, vanaf 2015 de gelegenheid om ontheffing aan te vragen." Ook initiatieven op het gebied van Detlaplan Agrarisch Waterbeheer vallen hieronder. Een voorbeeld is de Kringloopwijzer van de melkveehouderij. Hiervoor kan echter vanaf 2014 al ontheffing aangevraagd worden. 

Ondertussen moet er nog tot december gewacht worden om garantie te krijgen voor de derogatie van de nitraatrichtlijn. Deze wil Dijksme behouden voor de periode 2014- 2017, maar of dit gebeurt blijkt op 19 december, wanneer er weer een nitraat comité plaatsvindt.    

De maatregelen uit de nitraatrichtlijn zijn zeer divers. Zo blijkt dat de stikstof-totaalgebruiksnorm in zuidelijke zand- en lössgebied voor mais met 20 procent verlaagd wordt. Blijven de verlaging uit de vierde nitraatrichtlijn in stand, komt er een grootschalige proef met de Kringloopwijzer, maar stijgt de stikstof-totaalgebruiksnorm voor grasland op klei tot het landbouwkundig bemestingsadvies.

Ook komt er een stelsel van verplichte mestverwerking en wordt er een Bibob-toetsing ingevoerd voor intermediairs,

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden