Getekend door onzekerheid

K+S ondervindt hinder van lagere kaliprijs

14 November 2013 - Redactie Boerenbusiness

Het hoogtepunt van de storm op de kalimarkt heeft flink ingehakt op de prijzen van kali. Dit merkt ook het Duitse K+S, zo werd duidelijk bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Het derde kwartaal leverde dan ook een lagere omzet en winst op.

Van juli tot september slaagde de K+S group er niet in dezelfde resultaten te behalen als over het voorgaande jaar. Hierbij gaat het zowel om de omzet als de winst. Lagere prijzen als gevolg van onzekerheid in de markt voor producten die kali bevatten in combinatie met lagere verkochte volumes in de divisie kali en magnesium waren daar grotendeels verantwoordelijk voor.

Om de kosten en inkomsten meer in balans te brengen streeft het Duitse bedrijf er naar over de komende drie jaar 500 miljoen euro te gaan bezuinigen. Over 2014 hoopt het bedrijf al een besparing van 150 miljoen euro afgerond te hebben. Dit gebeurt via het programma "Fit for the Future".

Over de laatste negen maanden bleef de omzet vrijwel stabiel op 2.972,5 miljoen euro. Dit is vooral te danken aan de hoge verkoopresultaten over het eerste kwartaal. Over derde kwartaal daalde de omzet met 98,9 miljoen euro tot 817,7 miljoen euro. De verkopen van kali en magnesium bleven over de afgelopen negen maanden stabiel op 5,43 miljoen ton en vertegenwoordigen een waarde van 1.630,5 miljoen euro (min 10 procent). De inkomsten voor belastingen komen uit op 556,3 miljoen euro, wat neerkomt op een daling van 10,6 procent.

Het bedrijf gaf geen duidelijke prognose over de toekomst van kalimarkt. Dit houdt verband met de onzekerheid op de kalimarkt veroorzaakt door het opbreken van Belarus Potash. Dit heeft kopers weer aan het stuur gezet. Hoelang het nog duurt voor de markt in rustiger vaarwater komt kan K+S niet zeggen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

K Skali
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden