Geen grote stijging kaliprijs

Herstel van kali-oligopolie nog zeer ver weg

20 November 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Miljardair Mikhail Prokhorov, van Onexim, heeft aangekondigd een aandeel te willen nemen in het Russische Uralkali, zo meldt Bloomberg. Het opent de deur naar een nieuw marketingavontuur, maar het zorgde er niet voor dat prijzen van kali zich weer herstellen. De prijzen worden geplaagd door grote voorraden en wantrouwen. 

De prijs van de belangrijkste gewasmeststoffen gaan het komende jaar niet meer significant stijgen. Dit volgt op een prijsdaling van 30 procent. De prijs gaat zelfs niet stijgen wanneer de Russische producent zijn relatie met het Wit-Russische Belaruskali weer op de rit krijgt. Samen beheersten beide partijen 40 procent van de export.

Toen Uralkali afgelopen juli uit de samenwerking met Belarus stapte en bekend maakte de productie te willen opvoeren kelderden kaliprijzen naar het laagste punt sinds 2010. Als gevolg daarvan gingen ook de aandelenprijzen van concurrenten hard onderuit.

"Er is geen vertrouwen meer tussen de leden van het wereldwijde kali oligopolie", Zegt Sakhnova, een Russische industrie analist. "Het is moeilijk te voorspellen wat de Noord-Amerikaanse producenten gaan doen. Zelfs wanneer het Ural en Belarus lukt om weer nader tot elkaar komen."

De kalivoorraden blijven hoog, waarbij alleen vanuit Belarus al melding gemaakt wordt van 1,5 miljoen ton kali in de opslagen in China en Brazilië. Met de verkoop van aandelen aan Prokhorov wordt gehoor gegeven aan de roep van de Wit-Russische president Aleksandr Lukashenko om verandering van leiderschap bij Uralkali. Waarschijnlijk krijgt Onexim bij de opkoop van 33 procent van de aandelen van Kerimov steun van de in Wit-Rusland geboren miljardair Dmitry Mazepin. De afkomt van Mazepin speelde volgens Prokhorov geen rol, maar "het kan helpen". Mazepin is al eigenaar van OSO Uralchem.

De enige manier om kaliprijzen nog omhoog te krijgen is de productie van kali bijna compleet stil te leggen om zo een tekort te creëren. Uralkali draait nu echter op volle capaciteit en verwacht volgend jaar 13 miljoen ton kali te verkopen. Potash Corp omschreef dit als zelfvernietigend en een van de domste dingen om te doen.

China de grootste koper van kali zag de prijzen dalen van 345 dollar per ton in juli naar 325- 330 dollar per ton voor directe levering. In Brazilië zijn prijzen gedaald naar 310 dollar. Door de lagere prijzen is de koopinteresse naar een dieptepunt gezakt en zijn voorraden 40 procent hoger dan normaal. Bij Uralkali verwachten ze dat de vraag naar kali over 2014 groeit tot 60 miljoen ton, het hoogste niveau sinds 2003.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Schrijver 20 November 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mestmarkt/artikel/item/10839270/Herstel-van-kali-oligopolie-nog-zeer-ver-weg]Herstel van kali oligopolie nog zeer ver weg[/url]
Miljardair, niet biljonair.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden