Aan nitraatlijn verbonden

Derogatie vraagt om aanpak löss en zand

27 November 2013 - Redactie Boerenbusiness

Is het wel rechtsgeldig dat de nitraatrichtlijn gebruikt wordt als basis voor het krijgen van derogatie, verruiming van de mestnormen? Die vraag werd middels een brief aan de Tweede Kamer met een volmondige ja beantwoord. Uiteindelijk bepaalt de kwaliteit van het water of er wel of geen derogatie komt.

Nederland heeft het gehele grondgebied aangewezen als een kwetsbare zone en dit is de reden dat de kwaliteit van het water bepaalt of Nederland wel of geen recht heeft op derogatie. Doormiddel van derogatie kan de gebruiksnorm voor mest verhoogd worden van 170 kg stikstof per hectare naar 250 kg per hectare. Iets wat "op bedrijven met een groot aandeel grasland goed samen kan gaan met een goede grondwaterkwaliteit".

De SGP had hier vragen over gesteld. De waterkwaliteit maakt dat het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn gaat bepalen of er wel of geen derogatie komt. In dat actieprogramma worden evenwel maatregelen genomen voor zand- en lössgrond en die hebben ook weer direct effect op de derogatiebedrijven gevestigd op die gronden. Dit omdat de streefwaarde van 50 milligram nitraat per liter water bij bedrijven op zandgrond veelal overschreden wordt en in het lössgebied is de gemiddelde waarde ook op gebiedsniveau nog te hoog is.

Zo kan het dat de laatstgenoemde bedrijven wellicht in aanmerking komen voor derogatie, maar via de vijfde nitraatrichtlijn alsnog met strengere eisen te maken krijgen rondom de benutting en het gebruik van mest.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Hard bewijs voor nieuwe oogstdeadline aardappelen

Nieuws Wetgeving

Duitse nitraatwetgeving snijdt fors in mestgebruik

BB TV Jaap van Wenum

'Kalenderlandbouw moet worden bijgestuurd'

Podcast Jaap Haanstra

'Overheid moet met regels eerlijk zijn tegen boeren'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden