Kringloopwijzer verplicht

Zuivel aan de slag met mineralenefficiëntie

6 December 2013 - Redactie Boerenbusiness

Vanaf 1 januari 2015 gaan alle leden van de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) de Kringloopwijzer integreren in de kwaliteitssystemen. Tevens wordt deze verplicht voor melkveehouders met een mestoverschot. De zuivelsector gaat zo aan de slag met mineralenefficiëntie.

Donderdag tekenden belangenbehartiger LTO, de NZO, Nevedi en de Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus (VLB) de overeenkomst: "Verbetering mineralenefficiëntie op melkveebedrijven via Kringloopwijzer". De Kringloopwijzer moet melkveehouders gaan helpen de ontwikkelingen die ze uitvoeren te laten plaatsvinden binnen de gestelde milieurandvoorwaarden. Onder meer Dijksma benadrukte deze week nogmaals dat uitbreiding van de melkproductie tot 2012 mogelijk is, maar dat dit wel moet gebeuren binnen de grenzen van het milieu.

Een van de belangrijkste onderwerpen op de agenda is mest. "Het optimaal benutten van de plaatsingsruimte en een betere mineralenefficiëntie." De partijen geven aan dat door te werken met de Kringloopwijzer een melkveehouder inzicht krijgt in de mineralenstromen op zijn bedrijf. Dit inzicht kan vervolgens gebruikt worden om de mestruimte optimaal te benutten. Niet geheel nieuw voor degene die al met bedrijfsspecifieke excretie (BEX) werken.    

Vanaf het begin van het nieuwe jaar gaan alle leden van de NZO de Kringloopwijzer opnemen in de kwaliteitssystemen. Ook wordt deze verplicht voor melkveehouders met een mestoverschot. De groep die overblijft wordt eveneens gestimuleerd om het systeem te gaan gebruiken. Hoe dat gaat gebeuren wordt in het persbericht niet genoemd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden