Vraag blijft positief

Meststoffenprijzen in 2014 stevig in het zadel

7 Januari 2014 - Redactie Boerenbusiness

Ammoniak en fosforprijzen zitten stevig in het zadel. Ook voor 2014 is de verwachting dat deze kunstmestmarkten relatief standvastig blijven en de vraag aanhoudt. Dat blijkt uit analyses over de meststoffenmarkt van The Progressive Farmer

De mondiale ammoniakprijzen zijn licht gestegen. Het verwachte gebrek aan nieuwe volumes die beschikbaar zouden komen uit de nieuwe Sorfert fabriek in Algerije, dwong handelaren hun grondstof uit andere bronnen te betrekken. Het houdt de prijzen stevig in het zadel. De problemen waren politiek van aard en waren aan het einde van de maand opgelost. 

Nu de productie van ammoniak lijkt te zijn herstart, ontstaan er problemen in Egypte van productietechnische aard. Een andere opvallende ontwikkeling is de export van grote verladingen ammoniak van de Verenigde Staten naar Marokko. Het suggereert dat de VS, dat netto-importeur zal blijven, een belangrijke factor kan worden op de markt. Voorlopig menen analisten nog dat de prijzen voor ammoniak op wereldniveau standvastig blijven, maar op korte termijn afvlakken. 

Op de fosformarkt verwachten analisten voor komend jaar een positieve vraag. Vooral in Noord- en Zuid-Amerika is de vraag aanhoudend sterk. In andere delen van de wereld is de vraag naar fosfor herstellende. Dat is nergens duidelijker dan in India dat naar verwachting 5,7 miljoen ton importeert voor 2014/15. Voor de lange termijn zien analisten een evenwichtige en positieve toekomst voor fosfor tegemoet. Dat hangt samen met de teelt voor graan en oliehoudend zaad dat een groeiende wereldbevolking moet voeden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden