Onzeker over herstel

Kelderende kaliprijzen zitten K+S dwars

13 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness

Na een matig 2013 verwacht de Duitse kunstmestfabrikant K+S in 2014 weer een jaar met gematigde winstcijfers. De internationale prijzen, met name die voor kali, kwamen onder druk te staan, waardoor het operationeel resultaat in het vierde kwartaal met zo’n 45 procent daalde, zo meldt het concern donderdag bij de presentatie van haar jaarcijfers over 2013.

K+S wist over 2013 een omzet te realiseren van 3.95 miljard euro. Het operationeel resultaat dat 655.9 miljoen euro bedroeg, was aanzienlijk lager het jaar ervoor. In het vierde kwartaal daalde het operationeel resultaat met 45,3 procent tot 99,6 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog 182,0 miljoen euro. De opbrengsten stegen echter ongeveer 4 procent ten opzichte van vorig jaar. 

Vooral de kali- en magnesiumverdiensten liepen terug. K+S meldt dat het gaat om een daling van 19,1 procent 947.6 miljoen euro. Een gevolg van afnemende verkoopprijzen; de volumes bleven vrijwel stabiel. Begin 2014 begonnen de prijzen weer naar een stabiel niveau te trekken, maar de volumes blijven waarschijnlijk achter op 2013. 

CEO Norbert Steiner laat bij een toelichting weten dat er nog grote uitdagingen voor hen liggen. ‘De kalimarkt is nog fragiel en het is onzeker of de bodem echt is bereikt.’ Vooruitkijkend naar het volledige jaar 2014 verwacht het bedrijf een licht lagere omzet. Het operationeel resultaat zal door prijsfactoren echter aanzienlijk dalen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden