Landelijk beleid

Dierrechten pijnlijk punt van derogatie

26 Maart 2014 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Krijgen melkveehouders derogatie voor mestnormen over de rug van intensieve veehouders? Die vraag klonk meerdere malen bij het debat over het mestbeleid wat woensdag plaatsvond. Ook klonk er irritatie omdat naar de mening van politici Europa zich hiermee begeeft op het terrein van de landelijke politiek.

Maandag werd bekend dat Nederland alsnog in aanmerking komt voor derogatie voor mestnormen van melkveehouders. Maar daar zitten voorwaardes aan vast en een van die voorwaardes is dat de dierrechten blijven bestaan. Een opmerkelijke opmerking, want van alle Europese landen hanteert alleen Nederland dierrechten. Deze voorwaarde komt tevens in een tijd dat afschaffing van de dierrechten in zicht is. 

Het kan dan ook niet anders of vertegenwoordigers van de diverse politieke partijen vragen zich af of de derogatie er komt ten koste van de intensieve veehouderij. Tevens wordt de vraag gesteld of de dierrechten nog wel afgeschaft kunnen worden nu Brussel dit onderdeel als eis gaat hanteren. 

Staatssecretaris Sharon Dijksma maakte hier meteen duidelijk dat de intensieve sector te maken heeft met dierrechten, maar dat er nog voor de zomer ook voorstellen komen voor regelgeving omtrent de melkveehouderij. "Daarover ben ik nog in overleg met de betrokken partijen." Hierin gaan met name grondgebondenheid en mestverwerking een hoofdrol spelen. Onder meer de kringloopwijzer is met enthousiasme in Brussel ontvangen. 

Dat neemt niet weg dat de vraag blijft of Nederland nog wel wat te zeggen heeft over dierrechten. Hierop geeft Dijksma aan dat wanneer er bijtijds voldoende evenwicht is op de mestmarkt de rechten alsnog kunnen verdwijnen. "Wie daarom niet meer gemotiveerd is om hierop te anticiperen snijdt zichzelf in de vingers."

Toch blijkt er ook nog wat in het vat te zitten voor de intensieve veehouderij. Zo werd er meerdere malen gevraagd naar een POR-regeling (Regeling Ontheffing Productierechten). Een regeling die zichzelf in het verleden al bewezen heeft en met name voor pluimveehouders zeer nuttig bleek. Dijksma reageerde hier positief op en zei binnen enkele weken op het onderwerp terug te willen komen, omdat hiermee "een positief signaal wordt afgegeven".   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Slome 2 26 Maart 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mestmarkt/artikel/item/10847172/Dierrechten-pijnlijk-punt-van-derogatie]Dierrechten pijnlijk punt van derogatie[/url]
Wanner gaan de boeren in NL nu een keer inzien dat het Brussel en Den Haag niet alleen gaat om de mest. Het gaat vooral ook om het aantal dieren en stallen die we in ons land hebben.
Dus ook al hebben we in enkele jaren ons mest probleem opgelost, dan nog blijft de vraag of Den Haag/Brussel meer dieren en stallen wil.
Ik weet het antwoord al: Niet dus!!!
Varkens en Pluimveerechten blijven gewoon bestaan, en aangezien de NL Melkveehouders blind blijven uitbreiden is de kans groot dat ook in de melkveehouderij de productie rechten hun intrede gaan doen.
Overigens riep LTO, 3 weken geleden nog dat men maar gewoon uit moest gaan van het feit dat de derivatie wel zou blijven. Hoe slim is dat??
Slome 2 26 Maart 2014
derivatie = derogatie
erik 26 Maart 2014
dat was heel slim, de derogatie bestaat ook nog, alleen de spelregels zijn aangepast en heel veehoudend nederland dacht dat het wel bij het oude zou blijven. Dus niet
Durk 26 Maart 2014
Het was slikken of stikken, geen enkele onderhandelingsruimte.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden