POR regeling komt er

Knelpunten nieuwe derogatie krijgen steun

9 April 2014 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Ongeveer 60 procent van de melkveehouders die mee willen doen aan derogatie, verruiming van de mestnormen, blijkt al 80 procent gras in zijn bezit te hebben. Degene die daar niet aan voldoen en daardoor in de problemen komen krijgen hulp van staatssecretaris Sharon Dijksma, zo bleek tijdens het mestdebat van dinsdag.

Uit de brief naar aanleiding van de eerdere AO mest blijkt dat 56 procent van de melkveehouders, welke om derogatie vraagt, al voldoet aan de 80 procent gras-eis. "Een deel wil en kan het bouwplan aanpassen". Toch erkent ook Dijksma dat er situaties zijn waarbij dat zeer lastig wordt. "Ik ben bereid bij knelpunten te zoeken naar adequate oplossingen."

Dijksma gaf daarbij aan het te ontraden om nogmaals met Europa in onderhandeling te gaan over derogatie. Iets wat Geurts van CDA gevraagd had. "Zoals de situatie nu is kan ik dat niet aan mijn achterban uitleggen", liet hij daarbij weten. Dijksma gaf echter aan dat de schade door het missen van derogatie vele malen groter zou zijn en noemde bedragen van 85 tot 100 miljoen euro bij een mogelijke inschatting van de schade. Geen derogatie houdt in een mestnorm van 170 kilogram stikstof per hectare, waar dat met derogatie 250 kilogram stikstof bedraagt.  

Tegelijk liet de staatssecretaris weten een positief signaal te willen afgeven via het instellen van de POR-regeling voor pluimvee- en varkenshouders. Dit houdt in dat er zonder dierrechten uitgebreid mag worden "maar alleen bij honderd procent verwerking en wanneer de mest buiten Nederland afgezet wordt." Om een groter mestoverschot te voorkomen gaat Dijksma nog in gesprek met de sector om te bepalen wat de omvang van de regeling wordt.

Aan het einde van het debat gaf Dijksma nog een kleine waarschuwing. Immers het nitraat comité is nog niet achter de rug en tot zolang staat er nog niets vast.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Arjan Asbreuk 14 April 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/artikel/item/10848134/Knelpunten-nieuwe-derogatie-krijgen-steun]Knelpunten nieuwe derogatie krijgen steun[/url]
Waarom deze regelgeving dit jaar al invoeren ipv een overgangsjaar, het nitraat in het grondwater zakt al jaren, dus we zijn op de goede
weg, waarom nu weer scherpere mestregels vanuit Brussel, je moet kijken wat er van de grond aan gewas afkomt, waarom dit niet via de kringloopwijzer aantonen.

Vind Mevr. Dijksma is niet geschikt voor de landbouwbelangen, totaal geen kennis van landbouw, geen landbouwstudie gehad en geen landbouwachtergrond en veel te zacht naar Brussel toe. Ook zou zeker weer naar naar Brussel moeten om meer uit de onderhandelingen te halen dan nu het geval is.
laeo 27 April 2014
NEE ARJAN een PVDA wens is in vervulling gegaan geen 250 maar 230 KG weer wat aan de kapstok gehangen ze komen er wel die rooie rakkers de NEDERSLANDSE landbouw kapot maakken daar zijn ze goed in. 70-30 en nu 80-20 waar is dat op gebazeerd
erik 27 April 2014
in bepaalde zandgebieden is nog geen sprake van een daling van de nitraatgehalte's , dus terechte aanscherping, en een waarschuwing naar de toekomst, een verdere verlaging van aanvoernormen is zomaar mogelijk.
Akkerbouwend nederland leeft al heel lang met scherpe normen, dus waarom de veehouderij niet?
zeeuws boertje 27 April 2014
Akkerbouwers in zw Nederland zien hun bodemvruchtbaarheid en hun pw- gehaltes door die scherpen normen al duidelijk dalen !!
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden